Jeśli jesteś we wspaniałym Neapolu, nie możesz przegapić tradycyjnych dań neapolitańskich przygotowywanych przez najlepsze lokalne trattorie.
Włoska scena gastronomiczna jest obiektem zazdrości na całym świecie dzięki potrawom, które tworzą wyjątkowe mieszanki smaków i aromatów. Bardzo często dania te opierają się na prostych i skromnych składnikach, takich jak ziemniaki, cebula, marchewka, przecier pomidorowy. Mówimy przede wszystkim o podstawowych składnikach większości typowych przetworów neapolitańskich.
Kiedy znajdziesz się we wspaniałym neapolitańskim mieście, nie sposób go nie odwiedzić, nawet podążając za trasą smakową, która obejmuje jedzenie uliczne oparte na omlety, panzerotti, pizze portfelowe, kruche lub kręcone ciasta francuskiei tak dalej i tak dalej.
O ile możemy próbować odtworzyć je w domu i jak dobrze potrafimy być w kuchni, degustacja charakterystycznych potraw ma zupełnie inny smak, gdy jesteśmy w regionie, w którym się urodziły. Zwłaszcza jeśli jesteś w charakterystycznym miejscu, jakim jest Neapol, otoczonym historycznymi, architektonicznymi i malowniczymi cudami tego miasta.
Po doświadczeniu głównych atrakcji turystycznych z zapachami ulicznego jedzenia, gdzie można się schować, żeby skosztować typowych potraw? Niektóre trattorie są również bardzo popularne wśród mieszkańców, ponieważ potrawy przygotowywane są zgodnie z tradycją.
Gdzie zjeść w Neapolu: najlepsze trattorie, w których tradycja jest w domu
Te trattorie ucieleśniają smaki prostej i prawdziwej tradycyjnej kuchni neapolitańskiej. Od typowych klopsiki z sosem, kiełbasą i brokułami, ale także doskonałe desery, takie jak baba do zapieczętowania dań neapolitańskich: wybrane trattorie nie są jedynymi w Neapolu, ale z pewnością niczego Wam nie umkną.
Trattoria Da Nennella
Nie sposób nie wspomnieć o niej na początku tego zestawienia. Folklorystyczna, zatłoczona i zabawna trattoria, w której nawet jedzenie nie jest wyjątkiem. Przy odpowiedniej ilości możesz skosztować potraw takich jak makaron i ziemniaki z provolą, klopsiki z sosem, kiełbasa i brokułyale także tradycja morska spaghetti z owocami morza, pieczoną mątwą i smażonymi owocami morza.
Locanda N’trella
Mała trattoria w sercu Neapolu, która wyróżnia się brakiem stałego menu. Mając tylko 25 miejsc, to zapewnia dania z owoców morza i lądu przygotowane z wysokiej jakości składników prezydium Slow Food. Niezapomniane wrażenia kulinarne w rozsądnych cenach.
Trattoria Antonio La Trippa
Miejsce, w którym „Neapolityzm” widać to już od wejścia z tradycyjnym wyposażeniem. Oferuje typowe dania, takie jak kulki kalmarów, przedstawione w języku neapolitańskim. Również opcje pizzy w normalnych cenach.
Wieś
Położony w za pośrednictwem deiTriminali, La Campagnola obiecuje wysokiej jakości kuchnię w przystępnych cenach. Menu zmienia się codziennie, m.in potrawy smażone i parmigiana z bakłażana przygotowane przez właścicieli. Tradycyjne desery na zakończenie posiłku.
Scugnizzi
Trattoria w Vomero znana z obfitych porcji i tradycyjnych potraw prezentowanych w wyjątkowy sposób. Polecane m.in dania rybne, deser z pistacji i białej czekolady. Dobry stosunek jakości do ceny.