Na świecie istnieje ponad 600 rodzajów makaronów. Jednak pierwotnie nie pochodzą z Włoch, jak wielu błędnie sądzi, ale z Chin i zostały sprowadzone na kontynent europejski w 1271 roku przez Marco Polo.
Spaghetti, penne, farfale, tortellini, fusilli, a nawet zwykłe kluski – wszystkie te makarony mają swój dzień – Światowy Dzień Makaronu obchodzony jest 25 października od 1995 roku, kiedy to w Rzymie odbył się pierwszy światowy kongres makaronowy.
Na świecie istnieje ponad 600 rodzajów makaronów. Jednak pierwotnie nie pochodzą z Włoch, jak wielu błędnie sądzi, ale z Chin i zostały sprowadzone na kontynent europejski w 1271 roku przez Marco Polo. Dziś makaron jest jedną z najpopularniejszych potraw, głównie ze względu na proste przygotowanie.
Z danych opublikowanych przez Unię Producentów Makaronu w Unii Europejskiej (UNAFPA) we wrześniu ubiegłego roku wynika, że na całym świecie spożywa się go rocznie prawie 3,3 mln. ton makaronu. Najwięcej jedzą Włosi i Włosi – ponad 23 kilogramy na osobę – więc Włochy zasłużyły na swoją reputację. Na kolejnych miejscach plasują się Tunezja (17 kg), Wenezuela (15 kg) i Grecja (12 kg). Na Słowacji zjadamy średnio 5 kilogramów makaronu na osobę rocznie. Mówiąc najprościej, każdy z nas pozwala sobie na 100 gramów makaronu mniej więcej raz w tygodniu.
Jak prawie wszystkie produkty, makarony pakowane są w różnego rodzaju opakowania. Najczęściej pakowane są w opakowania plastikowe, ale zdarzają się też takie, które pakowane są w papier, lub w kombinację kilku rodzajów opakowań – najczęściej jest to plastik i papier. Choć na pierwszy rzut oka niemal widać, jak należy prawidłowo segregować te odpady, z danych ankiety przeprowadzonej przez OZV ENVI – PAK w kwietniu br. wynika, że jedynie 54% osób segreguje opakowania plastikowe z makaronów. Dlatego ważne jest, aby stale przypominać i wyjaśniać na konkretnych przykładach, do jakiego kosza należy wrzucić określone opakowania.
„Wyniki badania potwierdziły również, że jedne rodzaje opakowań sortujemy lepiej, inne gorzej. Choć dzisiaj ludzie segregują odpady znacznie uczciwiej, a jakość sortowania jest na znacznie wyższym poziomie niż kiedyś, to wciąż mamy rezerwy i pole do poprawy. Dlatego ważne jest, aby stale edukować ludzi w tym obszarze” – wyjaśnia Katarína Kretter, dyrektor działu komunikacji ENVI – PAK.
Ostatecznie jednak to konsument decyduje, co stanie się z opakowaniem makaronu i do jakiego pojemnika trafi. Dlatego ważne jest, aby społeczeństwo było dobrze poinformowane na temat prawidłowego sortowania opakowań. Sortowanie niektórych opakowań może sprawiać trudności, dlatego konieczne jest zrozumienie symboli znajdujących się na samym opakowaniu.
Listę składników i opisową procedurę znajdziesz w przepisie Spaghetti bolońskie według René Štúra na Varecha.sk
Więcej przepisów wideo znajdziesz w TV Varecha.