Marchew i miód: niezawodny lek na kaszel, przeziębienie i grypę

Marchew to doskonały towarzysz jesienno-zimowych dań. Posiada właściwości pomagające pozbyć się kaszlu i skrócić czas trwania przeziębienia. Ma działanie wykrztuśne i przeciwutleniające. Nic więc dziwnego, że powstaje z niego syrop leczniczy, który oczyszcza drogi oddechowe ze śluzu i łagodzi podrażnienia gardła. Oprócz tego istnieją inne korzyści zdrowotne wynikające z marchwi, które można uzyskać dzięki temu syropowi. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Marchew jako lekarstwo na grypę

Marchew to naturalny środek pomagający w walce z zatkanymi drogami i kaszlem. W przeciwieństwie do niektórych dostępnych na rynku rodzajów syropu na kaszel, syrop z marchwi nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Marchew może wspomagać leczenie takich objawów jak zatkany nos, gorączka i ogólny dyskomfort. Warzywa te zawierają przeciwutleniacze i witaminy korzystne dla funkcjonowania układu odpornościowego. Jest również bogaty w witaminę C, która ogólnie pomaga zwalczać różne infekcje.

Miedź

Zdjęcie: Pexels

Miód skraca czas trwania przeziębienia

Choć do przygotowania syropu z marchwi można wykorzystać także zwykły cukier, my polecamy miód. Ma właściwości antybiotykowe i przeciwwirusowe. Oznacza to, że zapobiega rozwojowi wirusów i korzystnie wpływa na zdrowie układu oddechowego. Łagodzi podrażnione gardło i zmniejsza ilość śluzu. Poza tym smakuje wyśmienicie. Ponieważ jest to stosunkowo silny alergen, nie podajemy go dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

W syropie marchewka i miód

Syrop na kaszel sporządzony z tych dwóch składników jest dość szybki. W przeciwieństwie do syropu rododendronowego nie potrzebuje czasu, aby się zestarzeć. Można to zrobić w kilka minut. Zaletą jest także niska cena marchwi, także tej ekologicznej. Słodki smak syropu odpowiada zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Aby to zrobić, będziesz potrzebować:

  • 5 średniej wielkości kawałków marchewki,
  • 120 g miodu,
  • sok z połowy cytryny.

Umyj i drobno zetrzyj marchewkę. Krótko zagotować z wodą do zmięknięcia. Następnie odcedź i zmiksuj. Doprawić miodem i cytryną i przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Dobrze jest pozostawić mieszankę na jeden dzień przed użyciem. Ale możesz wziąć to teraz, aby uzyskać natychmiastową ulgę.

Biorąc syrop z marchwi

W przypadku przeziębienia należy przyjmować 2 łyżki syropu co 4 godziny. Jeśli chcesz stosować na wsparcie odporności (zapobieganie chorobom) zażywaj jedną łyżkę stołową dziennie na pusty żołądek. Syrop można rozcieńczyć w szklance ciepłej wody lub dodać do herbaty (odczekać, aż nie będzie za gorąca).

Inne zalety syropu marchewkowego

Oprócz tych już wspomnianych, syrop z marchwi może korzystnie wpływać na osiągnięcie ogólnego dobrego samopoczucia. Zawiera beta-karoten i luteinę, które korzystnie wpływają na zdrowy wzrok. Witaminy A i C chronią skórę i pomagają jej zachować zdrowy wygląd. Ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu ograniczane jest działanie wolnych rodników w organizmie. Warto wspomnieć także o zawartości błonnika, który jest łatwo przyswajalny i wspomaga pracę układu trawiennego. Syrop marchewkowy przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie i łagodzi reakcje zapalne.

Źródła informacji:

https://steptohealth.com/syrop-marchew-for-the-flu-benefits-and-preparation/

https://www.mp-engineering.co.uk/can-carrots-help-relieve-and-treat-a-cough-are-they-beneficial-during-the-flu-season/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *