Często zmagasz się z tym, co szybko przygotować na obiad dla dużych smakoszy? Jeśli i Ty masz domowników, którzy nie gardzą dobrym mięsem, postaw na ten sprawdzony przepis. Quesadillę można przygotować na kilka sposobów, ale tej meksykańskiej na pewno warto spróbować.
Potrzebujemy
- 3 kawałki piersi z kurczaka
- 200 g goudy
- 4 sztuki chipsów tortilla
- 1 duża czerwona cebula
- papryka czerwona, zielona i żółta
- chili do smaku
- mielona czerwona papryka, sól, pieprz
- kwaśna śmietana lub sos barbecue do smaku
Zbliżać się
- Przygotuj mięso z kurczaka. Oczyść i pokrój w drobne makaroniki.
- Rozgrzej olej i podsmaż go na patelni. Dodaj sól i czarny pieprz.
- Przed odstawieniem od piersi mięso posypujemy czerwoną papryką i krótko smażymy. Tak przygotowane odkładamy na bok z patelni.
- Ponownie rozgrzej patelnię, dodaj pokrojoną cebulę i plasterki papryki, dodaj sól i pieprz. Zalecamy nie smażyć warzyw dłużej niż 5 minut, powinny pozostać lekko chrupiące.
- W międzyczasie na suchej patelni podsmaż tortillę, posmaruj sosem barbecue lub kwaśną śmietaną.
- Napełnij go mięsem, dodaj warzywa i startą Goudę. Zostaw miejsce w naleśniku, aby można go było złożyć.
- Tak przygotowaną tortillę smażymy z obu stron. Podawać z dipem w sosie barbecue, kwaśną śmietaną lub białym jogurtem.
Śledź naszego Instagrama