Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw. Zajadamy je z panierowanymi kanapkami, ale wykorzystujemy je także jako składnik dań, na przykład sosów. Jak przechowywać pomidory, aby długo zachowały świeżość? Czy powinniśmy usuwać łodygi?
Wiele osób odrywa łodygi przed włożeniem pomidorów do koszyka. Warzywa ważą wtedy mniej, dzięki czemu przy kasie płacisz za nie mniej. To ma sens? Czy powinniśmy usuwać łodygi z pomidorów, czy lepiej zostawić je na pomidorach? Który sposób jest lepszy? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.
Czy odrywasz łodygi od pomidorów? Lepiej nie, bo ma to duży wpływ na ich przechowywanie.
Czasami w sklepie widać pomidory bez łodyg i gałęzi. To działanie ma sens. Sprzedawcy czasami usuwają łodygi z pomidorów, aby nie uszkodzić warzyw. Skórka pomidorów jest bardzo delikatna, a łodygi często ją przebijają, narażając ją na uszkodzenia i rozkład. Z kolei łodygi stanowią naturalną ochronę pomidorów i chronią je przed grzybami i pleśnią. Jeśli je posiadają, lepiej nie odrywać szypułek, bo warzywa szybciej się psują i krócej zachowują świeżość po zakupie. Zaleca się to zrobić przed spożyciem.
Jak przechowywać pomidory? Wiele osób popełnia błąd
Wiele osób zastanawia się, czy lepiej przechowywać pomidory w lodówce, czy w temperaturze pokojowej. Okazuje się jednak, że tych warzyw wcale nie trzeba przechowywać w niskich temperaturach. Oczywiście z wyjątkiem upalnych dni, kiedy na zewnątrz i w kuchni jest bardzo gorąco. Idealna temperatura do przechowywania pomidorów to 7-10 stopni Celsjusza, co oznacza, że jeśli nie gromadzisz dużych zapasów i zamierzasz zjeść warzywa w ciągu kilku dni, możesz bezpiecznie przechowywać je na blacie kuchennym lub w koszu. Nie zapomnij umieścić ich łodygą skierowaną do góry. Nie umieszczaj ich w miejscu bezpośrednio nasłonecznionym.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Czy wiesz, gdzie możesz wyrzucić kartony po jajkach? Wiele osób popełnia ten błąd
Czy ser żółty wysechł? Wyleję na niego ten napój. 30 minut i jest jak ze sklepu