Nie, nawet pizza nie jest zawsze dobra: szczegóły pozwalają rozpoznać jakość

Pizza jest miejscem światowego dziedzictwa kulturowego i wszyscy się z tym zgadzamy: ale to nie wystarczy, aby zawsze była dobra. Sztuczki od ekspertów.

Pizza to danie, które my, Włosi, jedlibyśmy do każdego posiłku, obiad, kolacja, a nawet śniadanie! Ale Czy naprawdę zawsze jest dobrze, gdziekolwiek jesteś? Niestety odpowiedź brzmi: nie! Być może zdarzało się również Tobie, że po dobrym posiłku odczuwasz uczucie ciężkości w żołądku lub nie możesz zasnąć z powodu ciągłego pragnienia. Zależy to od wielu czynników, takich jak ciasto, zakwas i jakość składników.

Jest to jeden z symboli kuchni włoskiej, uwielbiany jest na całym świecie. Jednak to, co na pierwszy rzut oka wydaje się pyszne, nie zawsze takim okazuje się po podaniu na stół. Często po zjedzeniu pizzy czujemy się wzdęci lub mamy trudności z trawieniem. Objawy te można przypisać niewłaściwemu zarządzaniu ciastem lub niskiej jakości składnikom.

Jak rozpoznać dobrą pizzę: od ciasta po składniki

Aby rozpoznać dobrą pizzę, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Zacznijmy od składników: autentyczna, wysokiej jakości pizza jest przygotowywana z oryginalnych składników, po czym następuje odpowiedni czas dojrzewania i zakwaszania, a następnie musi być ugotowana do perfekcji. Wygląd produktu ma fundamentalne znaczenie: pizza to jedna z niewielu potraw, którą możemy ocenić po wyglądzie zewnętrznym. Przypalony, zdeformowany, z pęcherzami na powierzchni czy nadmiarem przypraw to z pewnością oznaka złej jakości.

The Średnica pizzy ma znaczenie: tradycyjna pizza neapolitańska nie powinny przekraczać 35 centymetrów. Ponadto, krawędź musi być podniesiona, a grubość środkowej części nie może przekraczać 4 milimetrów. Sprawdzenie dźwięku gzymsu może wiele powiedzieć o jakości ciasta. Tradycyjna pizza neapolitańska jest kruszona podczas przygotowywania, więc dźwięk powinien być ledwo słyszalny. Natomiast pizza z wyraźniejszą skórką powinna wydawać głośniejszy dźwięk ze względu na pęcherzyki powietrza.

Inne aspekty, które należy wziąć pod uwagę, to brak pękających bąbelków podczas gotowania, obecność czarnej aureoli na dnie (co wskazuje na poważne błędy w zarządzaniu gotowaniem) oraz czystość rąk szefa pizzy (jeśli są brudne, może to być spowodowane oznaką złej higieny).

Zapach pizzy mówi wiele o jej składnikach. Wysokiej jakości pizza powinna wydzielać zapach użytych składnikówtakie jak kwaśna nuta pomidora, mleczny zapach mozzarelli oraz owocowo-korzenny aromat oliwy.

Pęcherzyki obecne w gzymsie mogą ujawnić, czy ciasto zostało prawidłowo zakwaszone. Powinny być okrągłe i przylegać do ścianek ciasta, przypominając pajęczynę. Obrzeże, które jest zbyt przypominające plaster miodu, może wskazywać na problemy podczas procesu zakwaszania.

Tam Konsystencja ciasta to kolejny element do oceny: musi być miękkie i lekkie, jakby miało się „roztopić” pod zębami. Równie ważne jest przygotowanie pizzy, skórka musi być odsłonięta w odpowiedniej odległości od płomienia, a wnętrze musi być suche.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *