W chłodne dni najlepiej rozgrzeją gorące napoje na bazie chili, imbiru i cynamonu

Kiedy temperatura spada do zera, organizm jest bardziej podatny na choroby związane z przeziębieniem. Jeżeli czujesz, że się przeziębiłeś, spróbuj rozgrzać się napojami na bazie przypraw, które z pewnością masz w domu. Są to chili, cynamon i imbir. Przygotuj na przykład gorącą czekoladę z chili, pyszną herbatę imbirową z miodem i cytryną lub pachnące mleko cynamonowe.

Papryka chili

pochodzą z Ameryki Środkowej. „Zawierają roślinny alkaloid kapsaicynę oraz inne substancje stymulujące układ nerwowy i krążenie krwi, wpływając tym samym na termoregulację. Ich ostry smak rozgrzewa także zmysły. Indianie używali chili na gorączkę, aby obniżyć temperaturę, ale także zwiększyć potencję. mówi zielarz Martin Kolár.

Papryczki chili łagodzą wszelkiego rodzaju bóle, poprawiają nastrój, gdyż zwiększają produkcję endorfin, które wywołują uczucie szczęścia. „Przyprawa ta może być jednak zbyt drażniąca dla osób bardziej wrażliwych, dlatego przy jej stosowaniu czasem mniej znaczy więcej. Dodaję go do potraw, zimą doskonale komponuje się z chili i cynamonem, który niezawodnie rozgrzewa ciało i pobudza umysł. Lubię to mieć w zimne dni,– poleca zielarz.

Gorąca czekolada z chilli

Składniki

  • 100 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady

  • 250 ml mleka

  • 250 ml śmietanki kuchennej

  • 1 cukier waniliowy

  • szczypta zmielonej lub pokruszonej (do smaku)

  • ziemię do posypania

Przygotowanie

Czekoladę do gotowania drobno zetrzeć, wymieszać mleko ze śmietaną, podgrzać prawie do wrzenia i wlać do niej czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie wymieszaj z cukrem waniliowym (można) i chili. Gorącą czekoladę wlać do pucharków i posypać mielonym cynamonem.

Cynamon

wiecznie zielone drzewa tropikalne, rośnie głównie w Chinach, Indiach, Brazylii i na Cejlonie. „Starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie dodawali cynamon do swojej żywności i napojów, tak jak my to robimy dzisiaj. W medycynie chińskiej i indyjskiej prawie żaden lek nie mógłby obejść się bez cynamonu. zaprezentowany przez Martina Kolára. pomaga przy rozstrojach żołądka, wzdęciach i biegunce, poprawia trawienie, jest także sprawdzonym afrodyzjakiem.

„W celu rozgrzania stawów i mięśni cynamon stosuje się w postaci kremów, maści, olejków lub jako część plastrów rozgrzewających. Doskonałymi napojami rozgrzewającymi i zapobiegawczymi przeciw grypie są napar cynamonowy (łyżeczkę rozgniecionej kory cynamonowej lub bułkę całego cynamonu zasypuje się szklanką wrzącej wody i pozostawia do zaparzenia na 10–15 minut) oraz pachnące mleko cynamonowe z wanilią i .

Mleko cynamonowe z pieprzem i wanilią

Składniki

Przygotowanie

Do mleka dodać cynamon, wanilię i pieprz, powoli doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozostawić do bulgotania na około 10 minut. Następnie przecedź przez gęste sito lub szmatkę. Dosłodzić miodem do smaku, ale nie jest to konieczne. Podajemy posypane cynamonem lub, jeśli się odważysz, chili.

Ożywić

prawdopodobnie pochodzi z Chin i Indii, dzięki swojemu ciekawemu, ostremu smakowi, a przede wszystkim rozprzestrzenił się na cały świat i był używany od kilku tysięcy lat.

„Imbir ma szerokie zastosowanie rozgrzewające. Okłady imbirowe (w marynacie imbirowej namoczymy miękką substancję) korzystnie wpływają na krążenie krwi i łagodzenie bólów reumatycznych, pomagają przy problemach z miesiączką i nerkami. Nie należy jednak stosować okładów przy stanach zapalnych, gorączce i chorobach onkologicznych. Okłady imbirowe nie są również odpowiednie dla kobiet w ciąży. Jako profilaktykę chorób wywołanych przeziębieniem w okresie jesienno-zimowym szczególnie polecam herbatę imbirową z miodem i cytryną, gdyż rozgrzewa cały organizm, działa lekko pobudzająco, a także oczyszcza organizm. doradzał M. Kolár.

Herbata imbirowa z miodem i cytryną

Składniki

  • około 2 cm świeżego obrania

  • 220 ml gorącej wody

  • świeżo wyciśnięty sok z około połowy cytryny (do smaku)

  • 1 łyżeczka

Przygotowanie

Imbir zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plasterki (im mniejszych kawałków imbiru użyjemy, tym mocniejsza i gorętsza będzie herbata). Zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 8 minut. Odpływ. Do lekko przestudzonej herbaty dodaj sok z cytryny i miód.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *