Nadszedł czas pieczenia świątecznych ciasteczek. Do niezbędnych składników zalicza się także cukier waniliowy, który często zastępuje się tańszym cukrem wanilinowym. Powiemy Wam, czym różnią się te dwa rodzaje, jak je rozróżnić i jak z nimi pracować podczas pieczenia. Mamy dla Ciebie również przepis na domowy cukier waniliowy.
Wanilia to jedna z najbardziej poszukiwanych i najdroższych przypraw świata. Delikatną przyprawę o zniewalającym aromacie uzyskuje się z kwiatów pnącej tropikalnej orchidei zwanej . Jest to jedyna storczyk, którego sfermentowane owoce (kapsułki) wykorzystuje się jako . Obecnie najbardziej znanymi miejscami uprawy wanilii są wyspy Madagaskar i Reunion, Meksyk oraz kraje Azji Południowo-Wschodniej. Po zapyleniu kwiat dojrzewa w torebce – często błędnie nazywanej strąkiem. Niedojrzałe strąki są cięte, parzone, a następnie poddawane fermentacji i suszone. ma specyficzny intensywny aromat, słodki smak i brązowo-czarną barwę. Wanilia stopniowo zyskała status najpopularniejszego smaku świata i szybko zyskała popularność także tutaj. Bułeczki waniliowe piecze się na Boże Narodzenie w każdym czeskim domu. A może bułeczki waniliowe?
Uprawa i obróbka drzewa waniliowego jest dość wymagająca, co przekłada się również na wynikającą z tego cenę przyprawy i jej ograniczoną produkcję. I dlatego już od XIX wieku zaczęto szukać zamiennika prawdziwej wanilii, który byłby bardziej dostępny i przede wszystkim tańszy. Tak cukier wanilinowy ujrzał światło dzienne.
Różnice między cukrem waniliowym i wanilinowym
Główna różnica między cukrem waniliowym a cukrem wanilinowym polega na pochodzeniu użytego aromatu. W cukrze wanilinowym nie ma wanilii, jest jej zamiennik, dlatego też nie ma takiej mocy, która również odpowiada jego cenie. Różnica polega także na smaku i zapachu świątecznych ciasteczek i deserów, wystarczy dodać mniej cukru waniliowego do ciasta lub do pokrycia ciasteczek lub do kremu, o połowę mniej.
Cukier waniliowy
Cukry waniliowe wykorzystują naturalny aromat w postaci mielonej wanilii, ekstraktu waniliowego lub naturalnego aromatu waniliowego.
-
Kupując zawsze sprawdzaj zawartość prawdziwej wanilii w składzie na opakowaniu. Nie jest to w żaden sposób ustalone i waha się od 0,5 do 8 procent, co ma duży wpływ na powstały aromat, oczywiście im wyższy procent, tym lepiej.
-
Po otwarciu torebki zobaczysz w cukrze maleńkie czarne kropki i poczujesz intensywny zapach wanilii.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Cukier wanilinowy
Cukry wanilinowe zawierają sztuczne aromaty i mogą być dwojakiego rodzaju.
-
Historycznie rzecz biorąc, w Czechach stosowano syntetyczną etylowanilinę – jest to związek czysto chemiczny, który pachnie wanilią, ale nie znajdziesz go w naturalnej wanilii. Jest bardzo intensywny i może być lekko ostry.
-
Drugą opcją jest sztucznie produkowana wanilina, czyli ta sama substancja, która pachnie także w laskach wanilii. Rozróżnienie pomiędzy tymi dwoma rodzajami aromatów nie jest zbyt pewne na opakowaniach cukrów wanilinowych. Czasem można pomylić te dwa pojęcia, czasem w składzie znajdziemy jedynie ogólną nazwę aromatu.
-
Jeśli masz problemy zdrowotne, nie martw się. Z cukrem wanilinowym nie ma nic złego i w zwykłej ilości nie szkodzi. Chociaż teoretycznie możliwe jest przedawkowanie, zagrożenie jest tylko w takiej ilości, że praktycznie nie można jeść.
Jak pracować z cukrami
Różnica polega także na smaku i aromacie świątecznych ciasteczek i deserów. Wystarczy, że do ciasta dodasz niewielką ilość prawdziwego cukru waniliowego, a smak i aromat będą jeszcze wyraźniejsze i lepsze.
W przypadku cukru wanilinowego trzeba go dodać dużo więcej, aby uzyskać podobny efekt, jednak nigdy nie będzie on taki sam. Wadą może być to, że w przypadku przedawkowania mogą pojawić się wszelkiego rodzaju nieprzyjemnie ostre posmaki.
-
Ogólną zasadą jest to, że 20 g cukru wanilinowego odpowiada około 8 g wanilii, w zależności od rzeczywistej zawartości wanilii.
MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:
Jak je rozpoznać na pierwszy rzut oka
Cukier waniliowy i wanilinowy różnią się także grafiką opakowań. Zgodnie z przepisami, cukry z prawdziwą wanilią mogą mieć na opakowaniu zdjęcie kapsułki i kwiatu wanilii, dzięki czemu można je rozpoznać na pierwszy rzut oka. Na opakowaniu cukru wanilinowego nie może znajdować się żadne przedstawienie wanilii.
Przepis na domowy cukier waniliowy
Nędza
-
300 g cukru (smak i aromat wanilii będzie najbardziej wyraźny, jeśli użyjesz zwykłego cukru granulowanego lub kryształu, cukier puder nie będzie odpowiedni)
-
1 laska wanilii
Przygotowanie
Najszybciej jest wyskrobać pestki z rozdzielonej kapsułki, pustą pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z cukrem razem z nasionami. Przelej do butelki, dobrze zamknij i poczekaj, aż aromatyzuje. Przed użyciem przesiej ten cukier przez sito i kawałki wanilii z sitka z powrotem przełóż do szklanki z cukrem (można dodać cukru, bo jedna kapsułka pachnie aż 5 kg cukru). Lub włóż cały strąk do szczelnie zamykanego słoika, zasyp cukrem, zamknij i odstaw na około 3 tygodnie, aż cukier zacznie smakować. Do przechowywania potrzebny jest szczelnie zamknięty słoik. Znakomite jest szkło z szeroką szyjką, szlifowanym korkiem i szyjką.