Nie jest tajemnicą, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu jest szkodliwe dla naszego organizmu, ale czy ktoś kiedykolwiek się temu przyglądał? Najwyraźniej tak.
Zdrowe odżywianie i utrzymywanie dobrej kondycji, połączone z dużą ilością aktywności fizycznej, to jeden z prerogatyw prowadzenia zrównoważonego trybu życia i zapobiegania nieoczekiwanym patologiom i zaburzeniom. Na świecie istnieje nieskończona liczba diet, wszystkie różnorodne i prawie zawsze zmierzające do jednego celu: redukcja spożywanych tłuszczów.
Czy to jeden dieta ketogenna, śródziemnomorska lub dysocjowanażadna szanująca się dieta nie wykorzystuje pokarmów bogatych w tłuszcze. Ale czy ktoś kiedykolwiek zastanawiał się dlaczego? Substancje te mają zatem niezwykle silny wpływ na warunkowanie naszego kodu genetycznego pojawienie się nowych zaburzeń, nawet tych poważnych.
W czasie pandemii Covid-19 dużo mówiło się o tym, jak to zrobić spożycie tłuszczu może zwiększyć ryzyko zarażenia wirusem, ponieważ jest bezpośrednio zainteresowany wpływem na układ odpornościowy. Pojawienie się chorób takich jak rak okrężnicy czy rak jelita drażliwego będzie zależeć właśnie od spożycia pokarmów o dużej zawartości tłuszczu.
To nie my to mówimy, ale nauka, z nowe, niedawne badanie przeprowadzone przezRiverside Uniwersytetu Kalifornijskiegoco donosi Republika.
Badanie, które pokazuje, dlaczego nie powinniśmy spożywać pokarmów bogatych w tłuszcze
Uniwersytet Riversidew Kalifornii zbadali eksperymentalną grupę myszy, którym przez 24 tygodnie podawano różne diety, w których prawie połowa kalorii pochodziła z tłuszczu. Wyniki opublikowane przez UCR są imponujące.
Pożywieniem o różnorodnym działaniu jest przede wszystkim olej podawany myszom w różnych postaciach. Różne grupy spożywały żywność na bazie oleju kokosowego, modyfikowanego jednonienasyconego oleju sojowego i niemodyfikowanego oleju sojowego bogatego w tłuszcze wielonienasycone. Spośród wszystkich podanych pokarmów zaskakujące jest to, jak u każdej myszy nastąpiła zmiana strukturalna.
Te modyfikacje genetyczne dotyczą szczegółowo kompromisu genów układu odpornościowego. W ten sposób, zwiększa proliferację szkodliwych bakterii, a także obecność komórek macierzystych w okrężnicy, bezpośrednio związane z rozwojem komórek nowotworowych. Czynnikiem, który nie zaskakuje, jak już wiadomo, jest fakt, że spożycie tłuszczu poprzez oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia jest najzdrowsze.
Już w przeszłości zespół ten zwracał uwagę na wpływ tłuszczów zawartych w oleju i jego konsekwencje na nasz organizm, w szczególności olej sojowy, który ma wpływ na otyłość i cukrzyca Według kalifornijskich badaczy. Ostatnio jednak ten sam instytut odkrył korelacje pomiędzy zużyciem oleju a geny mózgowe odpowiedzialne za stany lękowe, depresję, a nawet autyzm i chorobę Alzheimera.