Ten przepis na sałatkę zimową to prawdziwe dzieło sztuki. Wystarczy połączyć owsiankę z pieczonymi składnikami i całość polać szalonym dressingiem. Ta mieszanka przypadnie do gustu nawet największemu przeciwnikowi zielonej diety. Przygotowanie jest proste – wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika i wymieszać!
W połowie stycznia zapał do postanowień słabnie, a restrykcyjne diety stają się nudne. Dlaczego więc nie włączyć do swojego domowego menu naszej kolorowej sałatki z pieczonych warzyw – to prawdziwa przyjemność dla podniebienia, a jednocześnie zdrowa miska pełna witamin.
Sałatka zimowa z pieczonymi warzywami – kultowe połączenie, które nigdy Ci się nie znudzi
Zamiast na siłę sięgać po warzywa, zdecydowanie lepiej dać im szansę w kolorowej i bogatej w witaminy sałatce. W ten sposób powstaje szalona przekąska, a nawet dietetyczne danie, które nigdy Ci się nie znudzi, a wiele osób poprosi nawet o porządną porcję.
Sekretem smaku sałatki zimowej jest skład, w skład którego wchodzi kuskus i pieczone warzywa. Idealnie nadają się papryka, cukinia i bakłażan, ale także na przykład marchew i brukselka. Obowiązkowym elementem jest kuskus, lekki dressing z oliwy i oczywiście ser feta, który przełamuje słodycz sosu i nadaje mu wyrazistego smaku.
Przepis na sałatkę zimową – zdrowa miska pełna witamin
Kompozycja:
- 250 g kaszy kuskus,
- 400 ciecierzycy konserwowej lub ciecierzycy w słoikach,
- papryka żółta i czerwona,
- cukinia,
- bakłażan,
- ser feta – dowolna ilość,
- olej,
- Pietruszka,
- sól,
- pieprz,
- dwa ząbki czosnku,
- sok cytrynowy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od warzyw. Odcedź ciecierzycę z marynaty. Paprykę, bakłażan i cukinię dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj owsiankę – kuskus zalej wodą, przykryj i pozwól mu ładnie spęcznieć.
- Przygotuj sos – oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i drobno posiekaną natką pietruszki.
- Do miski włóż owsiankę, pieczone warzywa i całą resztę, dopraw i polej sosem.
- Na koniec pokruszyć ser feta i ponownie wszystko wymieszać. Cieszyć się!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Dla serca, jelit i wątroby. Niezbędne w kuchni
Ta sałatka jest pełna kolorów. To jedna z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych sałatek na świecie