Przepis na ciasto zebry przydaje się, gdy spodziewasz się gości. Ten specyficzny deser zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale także nieziemskim dobrym smakiem. Jest łatwy w przygotowaniu, dlatego tak wiele osób go uwielbia.
Ten przepis na ciasto zebry z pewnością powinien znaleźć się w Twojej książce kucharskiej. Deser ten jest łatwy w przygotowaniu, a mimo to za każdym razem zachwyca gości. Dwukolorowy smakołyk jest idealnie miękki i puszysty, ale wilgotny w środku. Gwarantujemy, że nie będziesz mógł się nim długo cieszyć – zniknie w mgnieniu oka!
Ciasto Zebra to jeden z najprostszych deserów. Zachwyca ciekawym wyglądem i cudownie słodkim smakiem.
Zebra to klasyczne ciasto, które można podawać na przyjęciach lub do popołudniowej kawy lub herbaty. Choć jego wygląd sugeruje, że proces przygotowania jest dość skomplikowany, nic bardziej mylnego. Ciasto zebrę przygotujesz dosłownie w kilka minut, piekarnik zajmie się resztą. Nie potrzebujesz więc specjalnych umiejętności cukierniczych ani talentu kuchennego, aby cieszyć się smakiem słodkich wypieków.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 5 jaj
- 180 ml oleju roślinnego
- 250 ml wody gazowanej
- 15 g cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Puszyste i lekkie ciasto zebry. Sposób przygotowania
W misce wymieszaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj olej i wodę gazowaną. Wszystko ponownie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. W kolejnym kroku dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Podziel mieszaninę na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki.
Przygotuj blachę do pieczenia. Idealna będzie forma do ciasta o średnicy 25 cm. Całą formę (łącznie z bokami) wysmaruj tłuszczem, następnie wyłóż ją papierem do pieczenia i posyp boki bułką tartą. Do formy naprzemiennie wlewaj jasne i ciemne ciasto. Na koniec włóż blachę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto około 45 minut, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Gotową zebrę można posypać cukrem pudrem lub polać domową glazurą. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Nie czekaj na specjalną okazję, żeby zrobić to ciasto. Jedna kolejka to zdecydowanie za mało
Ciasto marchewkowe bez cukru i bez wyrzutów sumienia. Po prostu korzystny deser na diecie