Czy zostały Ci białka? Z ich pomocą upieczesz kolorowe bezy, za którymi nikt nie będzie tęsknił

Bezy śnieżne zwykle wchodzą w grę, gdy podczas świątecznych wypieków zaczynają gromadzić się niewykorzystane białka. Aby nie stały się tylko cukierkami w liczbach, dodaj im charakteru za pomocą kolorów.

Krótkie podsumowanie artykułu

  • Bezom śnieżnym, wykorzystującym niewykorzystane białka z wypieków bożonarodzeniowych, można nadać atrakcyjny wygląd za pomocą barwnika spożywczego.
  • Bezy śnieżne można barwić na różne sposoby, dodając barwnik do masy śnieżnej lub nakładając barwniki żelowe do ozdobnego woreczka. Są łatwe w przygotowaniu i efektownie prezentują się na świątecznym stole.
  • Przygotowanie polega na ubijaniu białek ze szczyptą soli, dodaniu cukru i soku z cytryny i wytworzeniu gęstej masy. Następnie następuje przygotowanie bezy i pieczenie w piekarniku.

To podsumowanie zostało wygenerowane przy użyciu sztucznej inteligencji i jest sprawdzane przez redaktorów.

Jeśli pieczesz świąteczne ciasteczka, znasz tę sytuację, kiedy do ciasta dodajesz tylko żółtka i zastanawiasz się, co zrobić z tymi wszystkimi niewykorzystanymi białkami. Możliwości jest kilka – można je wykorzystać jako posypkę do dekoracji pierników, gotować w zupie, zawijać steki czy też dodawać do potraw pieczonych. Można je także zamrozić – lub zrobić z nich inny rodzaj świątecznych ciasteczek.

Oprócz popularnych ciasteczek kokosowych, z białek często wykorzystuje się także delikatne śnieżne bezy. Są pyszne, ale wśród innych słodkich kawałków mogą nie wyglądać już tak kusząco i często wpasowują się w swoje miejsce. Jeśli jednak w pomocy użyjesz barwników spożywczych, możesz mieć pewność, że nikt ich nie przegapi. Można także zwyciężyć ich kształtami i upiec je w formie kółek, wianków czy drzewek.

Kolorowe kreacje

Aby pokolorować masę śniegu, będziesz potrzebować zwykłej barwnik spożywczy. Dodawaj go prawie na sam koniec, gdy masa będzie gęsta i stopniowo, aż do uzyskania pożądanego odcienia. Można też podzielić masę na kilka części, każdą pokolorować inaczej i następnie włożyć różne kombinacje do ozdobnego woreczka.

W tym filmie możesz obejrzeć dokładny proces przygotowania bezy z użyciem barwników żelowych i piękny efekt:

Źródło: YouTube

Inną opcją jest przygotowanie podstawowej mieszanki w zwykły sposób i nałożenie koloru pędzlem bezpośrednio na rękaw cukierniczy, z którego będziemy formować bezy. Do tej metody dekoracji będziesz potrzebować żel barwniki spożywcze, które można znaleźć w większych supermarketach i cukierniach.

Śnieżne pocałunki

Przygotowanie: 20 minut + 60-90 minut pieczenia
Składniki:
3 białka jaj
150 g cukru kryształu
szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć)
barwnik spożywczy (można pominąć)

Przygotowanie:
1) Wyjmij białka z lodówki na około 30 minut przed gotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2) Przygotuj całkowicie czystą miskę, wlej do niej białka i dodaj szczyptę soli. Do ubijania półstałego śniegu użyj ubijaczki elektrycznej lub robota.
3) Dodawaj łyżką granulowany cukier – ubijaj, aż prawie się rozpuści, następnie dodawaj kolejną łyżkę. Mniej więcej w połowie dodać sok z cytryny.
4) Ubijaj, aż powstanie bardzo gęsta, błyszcząca i rozciągliwa masa.
5) Jeżeli chcesz, żeby beza była jednobarwna, przed końcem ubijania dodaj barwnik spożywczy. Alternatywnie usuń jedną lub więcej części i pokoloruj je osobno. Trzecią opcją jest nałożenie farby na woreczek dekoracyjny, jak opisano powyżej.
6) Rozgrzej piekarnik do 100°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
7) Łyżką lub torebką formuj bezy tej samej wielkości (kółka, wianki…) bezpośrednio na blasze. Jeśli chcesz, możesz ozdobić je dekoracjami z ciasta.
8) Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec (osuszać) bezy w piekarniku przez 60-90 minut. Od czasu do czasu otwieraj piekarnik, pozwól, aby para uleciała i ponownie go zamknij. Suszone bezy można łatwo odkleić od papieru do pieczenia. Następnie wyjmij bezy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.
9) Bezy przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie zamokły aż do Bożego Narodzenia.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *