Sałatka z soczewicy i pieczonej dyni to dowód na to, że nawet obfite jedzenie może być zdrowe. Jeśli planujesz zacząć zdrowiej żyć w nowym roku lub chcesz stracić zbędne kilogramy, ten przepis jest pełen witamin, minerałów i błonnika. Zasyca na dłużej i można go przygotować na lunch lub kolację. Jeśli chcesz go dostosować, możesz dodać posiekaną paprykę, marchewkę lub cukinię. Proste składniki potrafią zaczarować na talerzu.
Potrzebujemy
- 250 g zielonej soczewicy
- 100 g suszonej żurawiny
- 250 g sera Halloumi
- 1 mała dynia pokrojona w kostkę (hokkaido lub dynia piżmowa)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- skórka z ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
- świeża pietruszka
Zbliżać się
Dynię oczyścić, pokroić na małe kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy, dodać sól i pieprz i piec około 30 minut.
W czasie gdy dynia się piecze, gotujemy zieloną soczewicę, którą wcześniej namoczyliśmy w wodzie na co najmniej 2 godziny. Odsączoną soczewicę gotuj w świeżej wodzie przez około 30 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy.
Przygotujemy również sos do sałatki. Wymieszaj miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Sól i pieprz do smaku.
Suszoną żurawinę pokroić na mniejsze kawałki, ser również pokroić na mniejsze kawałki. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Udekoruj pietruszką. Sałatkę z soczewicy można podawać na ciepło lub na zimno. Dynię można dodać do sałatki lub podać razem z sałatką.
Nasza wskazówka: Jeśli chcesz, możesz do sałatki dodać także 1-2 ząbki przeciśniętego czosnku.
Jakie są najlepsze uzdrowiska na Słowacji? Porównaliśmy je dla Ciebie w tym artykule