Naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle odkryli, że zatrzymywanie pamięci krótkotrwałej u starszych osób wzrasta o 15%, gdy do ich pokoju unosi się zapach rozmarynu.
Zapachy z próbek innych roślin nie dają takich wyników. Doktor Moss, kierownik katedry psychologii na tej samej uczelni, stwierdził:
„Moja robocza hipoteza jest taka, że kiedy wdycha się zapach rozmarynu, zawarte w nim związki wchłaniają się do krwi przez płuca, a następnie przedostają się do mózgu, gdzie mogą oddziaływać na zachodzące w nim procesy chemiczne”.
Piętnaście procent to niewiele, ale badania pokazują, że wzmocnienie pamięci wystarczy, aby zapamiętać niektóre zadania, które mogą mieć znaczenie praktyczne, takie jak zapamiętywanie, kiedy ostatni raz zażyłeś lek i kiedy będziesz go miał zamiar zażyć. wypij jeszcze raz
Poprzednie badania wykazały, że mięta pieprzowa jest również korzystna dla funkcji pamięci. Naukowcy twierdzą, że nie przeprowadzili jeszcze badań na dużą skalę w tej dziedzinie, ale to wstępne odkrycie jest pierwszym, które wskazuje na pozytywny wpływ rozmarynu na zdrowe osoby w wieku powyżej 65 lat.
Niewątpliwie roślina ta potrafi odświeżyć zarówno otaczającą nas atmosferę, jak i nasze posiłki, jednak jeśli i później okaże się, że może poprawić nasze funkcje poznawcze, będzie to kolejny powód, aby uprawiać ją w domu i w ogrodzie.