Kuchenka mikrofalowa oszczędza mnóstwo czasu i energii gospodyni domowej, która oprócz talerzy nie musi myć garnka czy patelni.
Czasami jednak zdarza się, że wyjmujesz gorącą płytę z kuchenki mikrofalowej, a jedzenie na niej nadal jest zimne. Lub, co nie jest lepsze, gdy naczynie jest podgrzewane nierównomiernie.
Aby uniknąć takich dziwactw, skorzystaj z poniższych wskazówek.
Umieść płytkę prawidłowo
Uważa się, że talerz z jedzeniem powinien być umieszczony na środku stojaka zainstalowanego w kuchence mikrofalowej, ale w rzeczywistości tak nie jest.
Spróbuj umieścić talerz bliżej krawędzi gramofonu, a natychmiast zauważysz różnicę.
Rozłóż jedzenie równomiernie
Aby całe danie było ciepłe, podejdź odpowiedzialnie do jego rozmieszczenia w pojemniku – wszystkie potrawy na talerzu powinny być równomiernie rozłożone.
Wybierz odpowiednie naczynia kuchenne
Należy pamiętać, że nie wszystkie naczynia nadają się do użytku w kuchence mikrofalowej. A jeśli wszyscy znają zakaz używania metalowych talerzy, a także naczyń ze złotymi wzorami, to wymóg, aby nie wkładać cienkich szklanych naczyń do kuchenki mikrofalowej, niestety nie jest tak powszechnie znany.
Wcześniej informowaliśmy, że niszczą kuchenkę mikrofalową.