Anyż dekoracyjny to tradycyjna świąteczna przyprawa, która urzeka swoim niepowtarzalnym aromatem podczas pieczenia pierników czy popijania grzanego wina. Jedna z najpiękniejszych przypraw na świecie, nadaje się do gotowania i pieczenia, do dekoracji wieńca adwentowego, świątecznej tablicy czy świątecznego świecznika. A to nie wszystko, co potrafi anyż gwiazdkowaty!
(zwany także anyżem gwiazdkowatym, anyżem gwiazdkowatym, anyżem gwiazdkowatym lub anyżem chińskim) to suszony owoc z błyszczącymi nasionami wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Dzięki charakterystycznemu atrakcyjnemu kształtowi, najczęściej ośmioramiennej gwiazdy, nie można jej pomylić z innymi rodzajami przypraw. Anyż gwiaździsty to prawdopodobnie najpiękniejsza przyprawa wszechczasów. Razem z cynamonem i goździkami należy w naszym kraju do tradycyjnych przypraw bożonarodzeniowych.
Jak smakuje anyż gwiazdkowaty?
Anyż gwiazdkowaty ma wyraźnie ostry, korzenno-słodki smak, a jego niepowtarzalny aromat przypomina lukrecję. Anyż gwiaździsty można kupić już rozdrobniony lub zmielony, ale najlepiej kupić go w całości i przed użyciem zmielić lub rozdrobnić w moździerzu, gdyż jego smak i aromat szybko uwalniają się i znikają w wyniku zmielenia. Specjalne połączenie ostrości i słodyczy sprawia, że jest to przyprawa łagodna, ale na tyle silna, że należy ją zawsze stosować z umiarem.
Do czego wykorzystuje się anyż gwiazdkowaty?
W naszym kraju anyż gwiazdkowaty najczęściej wykorzystuje się do słodkich wypieków, jest tradycyjnym składnikiem, dodaje się go do ciast i deserów, dodaje się go do konfitur śliwkowych i gruszkowych, czy aromatycznych konfitur i kompotów. Smak anyżu wspaniale poprawia herbatę, grzane wino, grog i inne napoje rozgrzewające. Dodawany jest do domowych likierów, nie powinno go zabraknąć np. w
Anyż gwiaździsty jest również częścią tradycyjnej chińskiej przyprawy o pięciu zapachach, w której jest używany razem z koprem włoskim, cynamonem i . W kuchni chińskiej gwiazdki ozdobne są podstawową przyprawą do kaczki i wieprzowiny. Kuchnia wietnamska najczęściej dodaje anyż gwiazdkowaty do bulionów wołowych i zup (takich jak Pho Bo).
Efekty anyżu gwiazdkowatego
ogólnie wzmacnia organizm, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, działa przeciw infekcjom wirusowym, łagodzi przeziębienia, zwłaszcza ból gardła i kaszel, pomaga przy dusznicy bolesnej. Pomaga przy skurczach mięśni i reumatyzmie, łagodzi problemy trawienne, łagodzi wzdęcia, kolki i podrażnienia żołądka. Potrafi także oczyścić i zregenerować skórę.
Herbata z anyżu gwiazdkowatego
Składniki
-
1 gwiazdka anyżu
-
200 ml wrzącej wody
-
1 łyżeczka
Przygotowanie
Anyż gwiaździsty rozdrobnić lub rozetrzeć w moździerzu i zalać 250 ml wrzącej wody. Pozwól mu parzyć przez 7 do 10 minut. Odpływ. Dodaj miód przed wypiciem.
Używać
Herbata anyżowa jest świetna na grypę i dławicę piersiową, pomaga na kaszel i ból gardła. Profilaktycznie pijemy herbatę dwa razy dziennie, jako lekarstwo trzy razy dziennie. Herbatę można również doprawić szczyptą cynamonu.
Krople anyżu gwiazdkowatego
Składniki
-
2 łyżki zmielonego anyżu gwiazdkowatego
-
7 do 8 łyżek wódki lub innej jasnej min. 40% alkoholu
Przygotowanie
Anyż gwiazdkowaty włóż do butelki i zalej alkoholem. Pozwól mu parzyć przez co najmniej dwa tygodnie. Wstrząsaj kilka razy dziennie. Następnie przefiltruj, przelej do ciemnej szklanki i szczelnie zamknij.
Używać
Na przeziębienie stosujemy 15 kropli trzy razy dziennie po posiłku przez co najmniej dziesięć dni. Zewnętrznie nalewka z anyżu gwiazdkowatego doskonale nadaje się do leczenia obszarów dotkniętych reumatyzmem.
Herbata na dobre trawienie
Składniki
-
1 łyżeczka zmielonego anyżu gwiazdkowatego
-
1 łyżeczka pokruszonych
-
1 łyżeczka mielonego kminku
-
kawałek całego cynamonu
-
300 ml wrzącej wody
Przygotowanie
Przyprawy zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10–12 minut. Odpływ. Możemy też dodać trochę do herbaty.
Używać
Herbatę letnią pijemy łykami na problemy trawienne, szczególnie na wzdęcia i wzdęcia.