Anyż gwiaździsty pomoże na kaszel i wzdęcia. Najpiękniejsze przyprawy cenimy nie tylko na Boże Narodzenie

Anyż dekoracyjny to tradycyjna świąteczna przyprawa, która urzeka swoim niepowtarzalnym aromatem podczas pieczenia pierników czy popijania grzanego wina. Jedna z najpiękniejszych przypraw na świecie, nadaje się do gotowania i pieczenia, do dekoracji wieńca adwentowego, świątecznej tablicy czy świątecznego świecznika. A to nie wszystko, co potrafi anyż gwiazdkowaty!

(zwany także anyżem gwiazdkowatym, anyżem gwiazdkowatym, anyżem gwiazdkowatym lub anyżem chińskim) to suszony owoc z błyszczącymi nasionami wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Dzięki charakterystycznemu atrakcyjnemu kształtowi, najczęściej ośmioramiennej gwiazdy, nie można jej pomylić z innymi rodzajami przypraw. Anyż gwiaździsty to prawdopodobnie najpiękniejsza przyprawa wszechczasów. Razem z cynamonem i goździkami należy w naszym kraju do tradycyjnych przypraw bożonarodzeniowych.

Jak smakuje anyż gwiazdkowaty?

Anyż gwiazdkowaty ma wyraźnie ostry, korzenno-słodki smak, a jego niepowtarzalny aromat przypomina lukrecję. Anyż gwiaździsty można kupić już rozdrobniony lub zmielony, ale najlepiej kupić go w całości i przed użyciem zmielić lub rozdrobnić w moździerzu, gdyż jego smak i aromat szybko uwalniają się i znikają w wyniku zmielenia. Specjalne połączenie ostrości i słodyczy sprawia, że ​​jest to przyprawa łagodna, ale na tyle silna, że ​​należy ją zawsze stosować z umiarem.

Do czego wykorzystuje się anyż gwiazdkowaty?

W naszym kraju anyż gwiazdkowaty najczęściej wykorzystuje się do słodkich wypieków, jest tradycyjnym składnikiem, dodaje się go do ciast i deserów, dodaje się go do konfitur śliwkowych i gruszkowych, czy aromatycznych konfitur i kompotów. Smak anyżu wspaniale poprawia herbatę, grzane wino, grog i inne napoje rozgrzewające. Dodawany jest do domowych likierów, nie powinno go zabraknąć np. w

Anyż gwiaździsty jest również częścią tradycyjnej chińskiej przyprawy o pięciu zapachach, w której jest używany razem z koprem włoskim, cynamonem i . W kuchni chińskiej gwiazdki ozdobne są podstawową przyprawą do kaczki i wieprzowiny. Kuchnia wietnamska najczęściej dodaje anyż gwiazdkowaty do bulionów wołowych i zup (takich jak Pho Bo).

Efekty anyżu gwiazdkowatego

ogólnie wzmacnia organizm, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, działa przeciw infekcjom wirusowym, łagodzi przeziębienia, zwłaszcza ból gardła i kaszel, pomaga przy dusznicy bolesnej. Pomaga przy skurczach mięśni i reumatyzmie, łagodzi problemy trawienne, łagodzi wzdęcia, kolki i podrażnienia żołądka. Potrafi także oczyścić i zregenerować skórę.

Herbata z anyżu gwiazdkowatego

Składniki

  • 1 gwiazdka anyżu

  • 200 ml wrzącej wody

  • 1 łyżeczka

Przygotowanie

Anyż gwiaździsty rozdrobnić lub rozetrzeć w moździerzu i zalać 250 ml wrzącej wody. Pozwól mu parzyć przez 7 do 10 minut. Odpływ. Dodaj miód przed wypiciem.

Używać

Herbata anyżowa jest świetna na grypę i dławicę piersiową, pomaga na kaszel i ból gardła. Profilaktycznie pijemy herbatę dwa razy dziennie, jako lekarstwo trzy razy dziennie. Herbatę można również doprawić szczyptą cynamonu.

Krople anyżu gwiazdkowatego

Składniki

  • 2 łyżki zmielonego anyżu gwiazdkowatego

  • 7 do 8 łyżek wódki lub innej jasnej min. 40% alkoholu

Przygotowanie

Anyż gwiazdkowaty włóż do butelki i zalej alkoholem. Pozwól mu parzyć przez co najmniej dwa tygodnie. Wstrząsaj kilka razy dziennie. Następnie przefiltruj, przelej do ciemnej szklanki i szczelnie zamknij.

Używać

Na przeziębienie stosujemy 15 kropli trzy razy dziennie po posiłku przez co najmniej dziesięć dni. Zewnętrznie nalewka z anyżu gwiazdkowatego doskonale nadaje się do leczenia obszarów dotkniętych reumatyzmem.

Herbata na dobre trawienie

Składniki

  • 1 łyżeczka zmielonego anyżu gwiazdkowatego

  • 1 łyżeczka pokruszonych

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • kawałek całego cynamonu

  • 300 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Przyprawy zalać wrzącą wodą, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 10–12 minut. Odpływ. Możemy też dodać trochę do herbaty.

Używać

Herbatę letnią pijemy łykami na problemy trawienne, szczególnie na wzdęcia i wzdęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *