Kładzie na blat ponad 100 żółtek: dzięki pomysłowi szefa kuchni możesz zaoszczędzić ponad 400 euro rocznie

Czy uwierzysz, że samo położenie 100 żółtek na stole może zaoszczędzić dużo pieniędzy? Wszystko dzięki temu szefowi kuchni!

Zacznij oszczędzać już teraz dzięki jajom. Połóż około 100 żółtek na stole roboczym. W ciągu roku możesz zaoszczędzić ponad 400 euro.

Na początku była to kura czy jajko? Pytanie, którego być może nie da się rozwiązać. Całkiem możliwe jest jednak to, że dzięki jajom zaczniesz sporo oszczędzać. Wszyscy wiemy, że jest to żywność zdrowa i bardzo bogata w białka o wysokiej wartości biologicznej. Co więcej, jajka mają wszechstronne zastosowanie i można je wykorzystać w wielu przepisach na słono i na słodko.

Nie wszyscy dokładnie o tym wiedzą jajka mogą pomóc nam zaoszczędzić ponad 400 euro rocznie. Oczywiście jeśli nie jesteśmy weganami.

Oto, jak możesz zaoszczędzić pieniądze, jedząc jajka

Chcesz zacząć oszczędzać pieniądze w kuchni? Następnie zacznij kupować dużo jaj. Są najlepszym sprzymierzeńcem w oszczędzaniu pieniędzy w kuchni. Zobaczmy, jak możemy je wykorzystać.

Jajka to zdrowy, bogaty w białko pokarm, idealny również dla osób uprawiających sport i chcących zwiększyć masę mięśniową oraz dla tych, którzy są wegetarianami i nie jedzą mięsa ani ryb. Jedynymi ludźmi, którzy nie jedzą jajek, są ci, którzy przeszli na dietę wegańską. Jeśli nie jesteś weganinem, wiedz, że dzięki jajkom możesz naprawdę zaoszczędzić sporo pieniędzy w kuchni. Pomysł pochodzi od zagranicznego influencera szefa kuchni, @ryanpetersgph, eksperta od makaronów, który w okresie świątecznym stworzył ogromne ciasto na świeży makaron.

Mąkę zmieszał aż ze 100 żółtek. Zrobienie tak dużego ciasta może nie być łatwe, ale warto, bo możesz zrobić dużo świeżego makaronu jajecznego, który możesz następnie zamrozić i używaj, gdy Ty i Twoja rodzina macie ochotę na makaron. Zastanów się, ile zaoszczędzisz w ciągu roku, nie musząc już kupować pakowanego makaronu w supermarkecie?

Naturalnie możesz zmieniać formaty i tworzyć tagliatelle, pappardelle, maccheroncini i dowolne inne formaty, jakie podpowie Twoja wyobraźnia. Ty również możesz zrób lasagne i cannelloni. Następnie włóż wszystko do zamrażarki i rozmroź w odpowiednim czasie. Nie tylko. Ze 100 żółtkami i mąką możesz zrobić znacznie więcej. Ciasto można podzielić na dwie części i jedną część wykorzystać do przygotowania pikantnych dań, np. świeżego makaronu, natomiast drugą częścią ciasta można zrobić ciasteczka na śniadanie lub ciasto kruche do przygotowania ciast i tart().

Krótko mówiąc, naprawdę można sobie pozwolić na jajka, ponieważ są one najbardziej uniwersalnym składnikiem w kuchni, a ponadto kosztują bardzo niewiele. Ale teraz zadasz sobie pytanie: jeśli użyję 100 żółtek, zostanie mi 100 białek… jak je wykorzystać? Bez strachu: Białka jaj doskonale nadają się do robienia naleśników na śniadanie lub do robienia .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *