Smalec na chrupiącej kromce chleba. Z jednym składnikiem będzie biały jak śnieg

Trend na zdrowe odżywianie utrzymuje się wśród społeczeństwa już od kilku lat. W rezultacie popularność smalcu z roku na rok maleje. Ale co możesz zrobić, jeśli masz ochotę na kromkę chleba obficie posmarowaną ulubionym smarowidłem? Zanim udasz się do lokalnego sklepu po produkt, którego skład pozostawia wiele do myślenia, przygotuj własny. Nie zapomnij dodać ważnego składnika, dzięki któremu pasta będzie wyjątkowo smaczna.

Maść mleczna – sukces czy porażka?

Połączenie tłusto-mięsnego smarowidła z porcją krowiego mleka wydaje się jednym z najbardziej absurdalnych pomysłów. Czy ma w ogóle prawo dobrze smakować? Okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda. Jeśli do maści dodasz zaledwie kilka łyżek mleka, nabierze ona śnieżnobiałego koloru i będzie miał także łagodniejszy smak. Ten jeden niezwykły składnik sprawi, że użyte składniki, takie jak jabłka i cebula, będą lepiej się wyróżniać.

Domowa maść – podstawowe produkty

Kompozycja:

  • 700 g surowego bezmięsnego boczku wieprzowego
  • 400 g surowego boczku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 małe jabłko
  • 2 pełne łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie pasty – krok po kroku

  1. Boczek chudy wieprzowy pokroić w bardzo małą kostkęnastępnie wrzuć na rozgrzaną patelnię, ustaw ogień na mały i rozpocznij wytapianie tłuszczu.
  2. Pamiętaj, żeby robić to powoli. Cały proces trwa około 25-30 minut. Po tym czasie dodać pokrojony w mniejsze kawałki boczek i kontynuować smażenie.
  3. W międzyczasie przygotuj jabłko i cebulę, które obierasz i również kroisz w drobną kostkę. Dodaj te składniki do smalcu i boczku.
  4. Do maści dodać mlekoposolić, doprawić suszonym majerankiem i podgrzewać kilka minut.
  5. Na koniec wlej jeszcze ciepłą maść do szklanekpozostaw do całkowitego wystygnięcia na blacie kuchennym i przechowuj pastę w lodówce.
  6. To chłodzenie umożliwi całkowite stwardnienie smarowidła i uzyskał idealnie biały kolor. Podawać pastę ze świeżym lub tostowym pieczywem. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Smaczny i bogaty w składniki odżywcze smarowidło chlebowe. Przepis jest banalny

Ciecierzyca na obiad? Zastrzyk dla Twojego zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *