Istnieje taka praktyka – kupować jedzenie w przeddzień świąt noworocznych, aby w ostatniej chwili móc spokojnie gotować, a nie biegać po sklepach.
Nie obejdzie się bez zapasu mandarynek. Być może jest to główny owoc cytrusowy na świątecznym stole.
Podpowiemy Ci, jak długo możesz przechowywać mandarynki w domu i gdzie najlepiej to zrobić.
Gdzie przechowywać
Najlepiej będą przechowywać je w temperaturze nie wyższej niż 6 stopni Celsjusza, a także przy wilgotności powietrza około 80%.
Jeśli przechowujesz je w temperaturze poniżej 2 stopni Celsjusza, na skórce pojawią się czarne plamy.
Dlatego najlepsze miejsce o stałej temperaturze i wilgotności powietrza można nazwać lodówką – komorą na owoce.
Jak przechowywać w lodówce
Nie ma potrzeby przechowywania owoców ani w folii, ani w plastikowej torbie. W ten sposób mandarynki szybko zgniją.
Lepiej przechowywać luzem w warstwie nie większej niż trzy rzędy w perforowanym pudełku lub pudełku. W takich warunkach owoce przetrwają prawie miesiąc.
Na balkonie
Balkon musi być ocieplony i przeszklony. Jeśli temperatura będzie stała, owoce nie wyschną i pozostaną soczyste.
Umieść je w drewnianych skrzyniach i przykryj przed światłem dziennym pergaminem lub tekturą.
W apartamencie
W temperaturach powyżej +15 należy owinąć każdy owoc pergaminem i umieścić go na emaliowanej patelni. Zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Lifehacki
Możesz przedłużyć trwałość owoców cytrusowych, nacierając skórkę olejem roślinnym.
Można nałożyć wosk, ale jest to kłopotliwe.
Zauważono również, że mandarynki sprzedawane z gałązką zachowują trwałość najdłużej.
I na koniec
W każdym z tych przypadków należy okresowo sprawdzać stan zapasów. Owoce zepsute lub zaczynające psuć się usuwamy tak, aby cały wywar nie zgnił.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak zrobić faszerowane gołąbki.