Domowe naleśniki to danie, które lubi niemal każdy. Zamiast jednak przygotowywać tradycyjne ciasto, postaw na zdrową i ciekawą odmianę. Wystarczy zastąpić mąkę innym produktem – dzięki temu naleśniki będą smaczne, elastyczne i cienkie.
Prawie każdy zna ten przepis na naleśniki, ale nasza wersja ciasta to prawdziwy majstersztyk. Zobacz, co dodać zamiast mąki i poczuj różnicę w smaku i konsystencji naleśników. Wychodzą lekkie, cienkie i niezwykle miękkie.
Naleśniki inaczej. Zamień mąkę na ten składnik, a ciasto będzie znacznie lepsze.
Naleśniki to kulinarny banał, ale jak się okazuje, nie każdy zna przepis na ich idealną wersję. Dlatego warto poznać ciekawą i oryginalną wersję, w której zamiast mąki znajdziemy zupełnie inny produkt. Substytut proszku wpłynie nie tylko na smak, ale także na smażenie i uzyskaną strukturę, która, nie ukrywajmy, jest doskonała!
Podstawą klasycznych naleśników są jajka, mleko, woda gazowana i oczywiście mąka. Ten ostatni produkt warto jednak zastąpić semolinądzięki temu danie jest niebiańsko smaczne. Jest jednak jeden haczyk – kaszę mannę należy wcześniej namoczyć w mleku na około 30 minut. Bez obaw, zapewniamy, że taka modyfikacja jest warta poświęcenia.
Przepis na naleśniki bez mąki – dodaj kaszę manną i ciesz się szalonym smakiem
Składniki:
- 3/4 szklanki semoliny,
- szklanka mleka,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 2 jajka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od kaszy manny. Zalać mlekiem i odstawić na 30 minut – w tym czasie owsianka pięknie spęcznieje.
- Kaszę przełożyć do większej miski, dodać jajka, sól, cukier, roztopione masło i na koniec esencję waniliową. Wskazówka – esencję można zastąpić ziarenkami wanilii lub np. syropem.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Tak przygotowane ciasto semoliny smażymy w częściach na rozgrzanej, suchej patelni. Tłuszcz nie jest konieczny, gdyż dodaliśmy go już do ciasta.
- Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
- Gdy naleśniki będą gotowe, możemy je podać – polecamy dodać domowy dżem lub marmoladę, budyń, klasyczny nadzienie serowe lub hojną porcję owoców. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Sekretny składnik placków. Po usmażeniu po prostu rozpływają się na języku
Wytrawne naleśniki, które zachwycą każdego smakosza. Dodatek tego sera doskonale podkręca ich smak