Naleśniki bez grama mąki? Jeśli dodasz ten składnik do ciasta, wyjdzie ono puszyste, lekkie i…. zdrowy!

Domowe naleśniki to danie, które lubi niemal każdy. Zamiast jednak przygotowywać tradycyjne ciasto, postaw na zdrową i ciekawą odmianę. Wystarczy zastąpić mąkę innym produktem – dzięki temu naleśniki będą smaczne, elastyczne i cienkie.

Prawie każdy zna ten przepis na naleśniki, ale nasza wersja ciasta to prawdziwy majstersztyk. Zobacz, co dodać zamiast mąki i poczuj różnicę w smaku i konsystencji naleśników. Wychodzą lekkie, cienkie i niezwykle miękkie.

Naleśniki inaczej. Zamień mąkę na ten składnik, a ciasto będzie znacznie lepsze.

Naleśniki to kulinarny banał, ale jak się okazuje, nie każdy zna przepis na ich idealną wersję. Dlatego warto poznać ciekawą i oryginalną wersję, w której zamiast mąki znajdziemy zupełnie inny produkt. Substytut proszku wpłynie nie tylko na smak, ale także na smażenie i uzyskaną strukturę, która, nie ukrywajmy, jest doskonała!

Podstawą klasycznych naleśników są jajka, mleko, woda gazowana i oczywiście mąka. Ten ostatni produkt warto jednak zastąpić semolinądzięki temu danie jest niebiańsko smaczne. Jest jednak jeden haczyk – kaszę mannę należy wcześniej namoczyć w mleku na około 30 minut. Bez obaw, zapewniamy, że taka modyfikacja jest warta poświęcenia.

Przepis na naleśniki bez mąki – dodaj kaszę manną i ciesz się szalonym smakiem

Składniki:

  • 3/4 szklanki semoliny,
  • szklanka mleka,
  • łyżeczka esencji waniliowej,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od kaszy manny. Zalać mlekiem i odstawić na 30 minut – w tym czasie owsianka pięknie spęcznieje.
  2. Kaszę przełożyć do większej miski, dodać jajka, sól, cukier, roztopione masło i na koniec esencję waniliową. Wskazówka – esencję można zastąpić ziarenkami wanilii lub np. syropem.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Tak przygotowane ciasto semoliny smażymy w częściach na rozgrzanej, suchej patelni. Tłuszcz nie jest konieczny, gdyż dodaliśmy go już do ciasta.
  5. Smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  6. Gdy naleśniki będą gotowe, możemy je podać – polecamy dodać domowy dżem lub marmoladę, budyń, klasyczny nadzienie serowe lub hojną porcję owoców. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Sekretny składnik placków. Po usmażeniu po prostu rozpływają się na języku

Wytrawne naleśniki, które zachwycą każdego smakosza. Dodatek tego sera doskonale podkręca ich smak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *