Pistacja Bronte: dlatego nazywana jest zielonym złotem, odkryj zalety i właściwości tego doskonałego produktu.
Pistacja Bronteto jest nasiona oleiste pochodzące z Azji Mniejszejistnieje wiele odmian drzew, z których można go uzyskać. Zwłaszcza miasto Bronte, cieszy się uznaniem chronionej nazwy pochodzenia prezydium Slow Food i jest doskonałym źródłem dobrych tłuszczów i błonnika. Z witaminowego punktu widzenia jest bogaty w witaminy z grupy B, ale także typy A, E i K.
Wśród minerałów znajdziemy fosfor i potas, wapń, żelazo, cynk, selen, miedź, magnez i dlatego lepiej preferować ten niesolony. Porcje oczywiście nie muszą być masywne, gdyż jest to substancja posiadająca dużą gęstość energetyczną, jednak w odpowiednich proporcjach są panaceum na naszą dietę. Nie zawierają cholesterolu, dlatego zawarte w nich tłuszcze są jedynie korzystne i mają działanie sycące.
Pistacja Bronte, dlaczego nazywana jest „zielonym złotem”
Pistacje mają bardzo starożytne pochodzenie, spożywali je już starożytni Grecy i uważano je za cenny towar. Do Włoch sprowadzili ich Rzymianie w 20 r. n.e., a uprawa szybko rozprzestrzeniła się, zwłaszcza na Sycylii, dzięki wpływom arabskim. Następnie małe miasteczko Bronte stał się głównym producentem.
Pistacje mają doskonały smak i są bogate w substancje wpływające na nasze samopoczucie, stwierdzono doskonały wpływ na dobry nastrój i męską płodność. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwipoprawia jakość życia oraz przeciwdziała powstawaniu chorób układu krążenia, miażdżycy i różnego rodzaju demencji.
Oprócz zastosowań kulinarnych wykorzystuje się go także w kosmetyce i dermatologii ze względu na swoje działanie zmiękczające. Jest to bardzo uniwersalny produkt, z którego można przygotować kremy do smarowania. Pistacje doskonale nadają się również do przygotowania skórek rybnych lub do dodania jako dodatek do risotto i makaronu. Jest to produkt wysokiej jakości i dlatego faktycznie nie jest tani wynosi od 30 do 50 euro za kilogramjednak biorąc pod uwagę korzyści i doskonały smak, warto.
Jest nazywany „zielone złoto„Ponieważ jest to rzeczywiście doskonały produkt, zbierany ręcznie, w dolinie Etny rosną małe pistacje, po zbiorze produkt ten wymaga długiej i skrupulatnej obróbki. „Zielone złoto” wywodzi się ze szmaragdowozielonego koloru, a także z faktu, że lawa Etny i jej gliniasta gleba sprawiają, że jest to bardzo ceniony owoc. Co więcej, pistacje Bronte stanowią zaledwie 1% światowej produkcji owoców, dlatego są towarem elitarnym.