Ciasto Cebulowe przywędrowało do nas z tradycyjnej kuchni niemieckiej, gdzie nazywane jest Zwiebelkuchen. Jest to doskonały wybór jesienią i zimą, kiedy brakuje sezonowych warzyw, a w spiżarniach pozostaje tylko cebula. Co więcej, regularne spożywanie tego pożywnego ciasta może poprawić naszą odporność.
Zrobienie ciasta cebulowego to bułka z masłem, więc każdy może sobie poradzić z przepisem, niezależnie od doświadczenia w kuchni. Niech nie przestraszy Cię ilość cebuli użytej w przepisie. Ciasto powinno być intensywne, sprężyste i niezwykle aromatyczne. Nie wahaj się ani chwili i piecz tak długo, aż żadne inne warzywo na półkach supermarketu Cię nie skusi.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej
- 2 jajka
- pół kostki masła (roztopionego)
- szczypta soli
Składniki na farsz cebulowy:
- 1 kg cebuli
- 200 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść startego sera
- 2-3 gałązki rozmarynu do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Ciasto Cebulowe na każdą okazję. Przygotuj go tej zimy
- Obie mąki przesiać do miski, jajka ubić, dodać szczyptę soli i wlać roztopione w garnku masło. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Zawiń go w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 30 minut.
- Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni.
- Obierz i pokrój wszystkie cebule w cienkie półksiężyce. Cebulę smażymy w kawałkach na złoty kolor.
- Ubij jajka ze śmietaną. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Nasmaruj naczynie do pieczenia odrobiną masła. Połóż na nim rozwałkowane ciasto, na wierzch cebulę i boczek, przykryj śmietaną i jajkami. Wierzch posypać startym serem, ułożyć gałązki rozmarynu i wstawić do piekarnika (180°C, grzanie górne i dolne).
Ciasto cebulowe pieczemy około 30-40 minut. Świetnie smakuje solo, ale najlepiej smakuje z sosem ziołowo-czosnkowym. Takie ciasto zrobi furorę nie tylko jako danie obiadowe, ale można je też podać na przyjęciu zamiast słonej przekąski. Smacznego!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Bez grama mięsa i pasuje do wszystkiego. Poczujesz to już od pierwszej minuty pieczenia
Smalec na chrupiącej kromce chleba. Z jednym składnikiem będzie biały jak śnieg