Na Wigilię: Wyjątkowe sarmi z kapustą i grzybami

Jeśli chcesz w tym roku przygotować nieco inne sarmy , ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sarmi z kapusty z grzybami jest nie tylko smaczne, ale także łatwe w przygotowaniu.

Oto produkty, których potrzebujesz:

kapusta kiszona – 1 kapusta

świeże grzyby – 300 g

por – 1 łodyga

ryż – 150 gramów

seler – pół głowy

czosnek – kilka ząbków

papryka czerwona, cząber i chrzan – według upodobań smakowych

sok z kapusty – około 200 ml

Zobacz więcej:

Etapy realizacji przepisu:

1. Zacznij od przygotowania warzyw – por i czosnek drobno pokrój, a grzyby i seler – w drobną kostkę.

2. Na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj do tego grzyby, por i seler.

3. Po kilku minutach dodać czerwoną paprykę, następnie umyty ryż, czosnek i 200 ml wody. Gotuj, aż skończysz.

4. Oddziel liście kapusty od kapusty. Usuń grubą białą żyłkę znajdującą się pośrodku każdego liścia.

5. Na środek każdego liścia kapusty nałóż łyżkę nadzienia i zawiń sarmi.

6. Ułóż je na blasze, na dnie której ułożyłeś kilka liści kapusty.

7. Posypać suchymi przyprawami.

8. Dodać sok z kapusty i odrobinę oleju.

9. Przykryj patelnię arkuszem folii aluminiowej.

10. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

11. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *