Dzisiejszy przepis: Camembert zapiekany z miodem i rozmarynem dla wielkich miłośników serów!

Każdy, kto lubi smak sera, zdecydowanie powinien spróbować Camemberta zapiekanego z miodem i rozmarynem. Super szybki i łatwy przepis to idealna przystawka lub poczęstunek na wizytę. Można go przygotować według własnego gustu i użyć ulubionych ziół lub zastąpić miód syropem klonowym. W szczególności należy spożywać je ciepłe i jeszcze roztopione. Intensywny smak, który Cię przekona.

Potrzebujemy

  • 1 okrągły ser Camembert
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ⅛ łyżeczki soli
  • ⅛ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki ciepłego miodu
  • jabłka i gruszki pokroić w plasterki
  • chrupiący chleb lub krakersy

Zbliżać się

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wyjmij Camembert z opakowania i ostrym nożem zrób na powierzchni kwadratową kratkę. Tak przygotowany ser włóż do naczynia odpowiedniego do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia lub zawiń w folię aluminiową, tak aby powierzchnia pozostała wolna i nie przeciekała.
  3. Posmaruj siatkę na powierzchni sera oliwą, solą i pieprzem, posyp płatkami chili i rozmarynem. Skropić miodem.
  4. Piec 12-15 minut, aż camembert zapiekany z miodem i rozmarynem będzie miękki, a jego brzegi złociste.
  5. Natychmiast podawaj. W serze maczamy pokrojone owoce, chleb lub krakersy.

Wybierasz się do spa lub wellness? Wybierz spośród tych najlepszych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *