O naleśnikach z tym nadzieniem nawet nie pomyślisz. Powtarzam je co tydzień

Naleśniki to świetne śniadanie lub pożywny lunch. Można je podawać na różne sposoby, jednak najbardziej popularne są nadzienia z dżemem i czekoladą. W tym przepisie odchodzimy od tej zasady i pokazujemy, jak przygotować je inaczej. Ten farsz to prawdziwe odkrycie.

Kto nie lubi naleśników, ręka w górę. Na pewno nie jest ich wiele, bo jest to danie, którego nie da się nie lubić. Chrupiące naleśniki podawane są z wieloma różnymi nadzieniami, choć zazwyczaj trzymamy się jednej wersji. Jesteśmy do tego przyzwyczajeni, więc nawet nie przychodzi nam do głowy, żeby zrobić to inaczej. Dlatego naleśniki podaje się z domowym dżemem, twarogiem lub oblewa się czekoladą. Naleśniki na słono są równie pyszne, tylko trzeba wiedzieć, co do nich dodać.

Naleśniki z porem i grzybami to nasz wybór zarówno na śniadanie, jak i lunch. Są bogate i pełne smaku. Nadzienie przygotowuje się nie tylko z warzyw, ale także z twarogu i sera żółtego. Do tej kombinacji można dodać także sos. Takie naleśniki można również upiec w piekarniku.

Przepis na naleśniki z porem i grzybami

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • klarowane masło

Składniki na nadzienie:

  • 250 g grzybów
  • 350 g porów
  • 200 g sera żółtego
  • 3 łyżki twarogu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, sól i wodę. Mieszaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek. Dodać olej i ponownie wymieszać.
  2. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Czynność powtarzaj aż do zużycia ciasta.
  3. Teraz czas przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, por drobno posiekać. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy kilka minut. Na koniec przełóż go do miski.
  4. Do warzyw dodać starty ser, dodać serek wiejski i całość posypać solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj i połącz.
  5. Tym nadzieniem posmaruj naleśniki. Zwiń je, połóż na suchej patelni i delikatnie podgrzej. Można je podawać z domowym sosem grzybowym.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Naleśniki bez grama mąki? Jeśli dodasz ten składnik do ciasta, wyjdzie ono puszyste, lekkie i…. zdrowy!

Wytrawne naleśniki, które zachwycą każdego smakosza. Dodatek tego sera doskonale podkręca ich smak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *