Naleśniki to świetne śniadanie lub pożywny lunch. Można je podawać na różne sposoby, jednak najbardziej popularne są nadzienia z dżemem i czekoladą. W tym przepisie odchodzimy od tej zasady i pokazujemy, jak przygotować je inaczej. Ten farsz to prawdziwe odkrycie.
Kto nie lubi naleśników, ręka w górę. Na pewno nie jest ich wiele, bo jest to danie, którego nie da się nie lubić. Chrupiące naleśniki podawane są z wieloma różnymi nadzieniami, choć zazwyczaj trzymamy się jednej wersji. Jesteśmy do tego przyzwyczajeni, więc nawet nie przychodzi nam do głowy, żeby zrobić to inaczej. Dlatego naleśniki podaje się z domowym dżemem, twarogiem lub oblewa się czekoladą. Naleśniki na słono są równie pyszne, tylko trzeba wiedzieć, co do nich dodać.
Naleśniki z porem i grzybami to nasz wybór zarówno na śniadanie, jak i lunch. Są bogate i pełne smaku. Nadzienie przygotowuje się nie tylko z warzyw, ale także z twarogu i sera żółtego. Do tej kombinacji można dodać także sos. Takie naleśniki można również upiec w piekarniku.
Przepis na naleśniki z porem i grzybami
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- klarowane masło
Składniki na nadzienie:
- 250 g grzybów
- 350 g porów
- 200 g sera żółtego
- 3 łyżki twarogu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, sól i wodę. Mieszaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona grudek. Dodać olej i ponownie wymieszać.
- Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Czynność powtarzaj aż do zużycia ciasta.
- Teraz czas przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, por drobno posiekać. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy kilka minut. Na koniec przełóż go do miski.
- Do warzyw dodać starty ser, dodać serek wiejski i całość posypać solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszaj i połącz.
- Tym nadzieniem posmaruj naleśniki. Zwiń je, połóż na suchej patelni i delikatnie podgrzej. Można je podawać z domowym sosem grzybowym.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Naleśniki bez grama mąki? Jeśli dodasz ten składnik do ciasta, wyjdzie ono puszyste, lekkie i…. zdrowy!
Wytrawne naleśniki, które zachwycą każdego smakosza. Dodatek tego sera doskonale podkręca ich smak