Żywność dłużej pozostaje świeża w lodówce. Banalna sztuczka

Choć może się to wydawać nieco zaskakujące, umieszczenie gąbki do mycia naczyń w lodówce okazuje się jednym z najprostszych sposobów na przedłużenie przydatności do spożycia wielu produktów spożywczych. Dzięki temu dyskretnemu przedmiotowi unikniesz marnowania jedzenia (a co za tym idzie pieniędzy) i żmudnego szorowania wnętrza lodówki w celu usunięcia uporczywych, zaschniętych plam. Jak to jest możliwe? Sekret tego triku tkwi w jego prostocie!

Dlaczego w lodówce jest dobra gąbka?
Foto: Archiwum prywatne

Magazyn żywności. Lodówka to nie wszystko

Zapewne każdemu zdarzyło się, że zgromadził zbyt dużą ilość owoców i warzyw, których prawidłowe przechowywanie może być problematyczne. Z nadmiernymi porcjami sałatek, obiadów czy wędlin również należy się odpowiednio obchodzić, w przeciwnym razie żywność może szybko wylądować w koszu. Za wszelką cenę chcemy tego uniknąć, a najłatwiejszym sposobem wydaje się przechowywanie wszystkiego w lodówce. Jednak nie powinniśmy na tym kończyć. Warto dzielić żywność i przechowywać ją w specjalnych pojemnikach, tak aby produkty nie stykały się ze sobą. Czy to wszystko co możemy zrobić?

Dlaczego w lodówce jest dobra gąbka?

Porządna lodówka i starannie ułożone pudełka po zakupach brzmią jak spełnienie marzeń każdego szefa kuchni, ale w prawdziwym życiu może być inaczej. W szybkim tempie życia codziennego często zdarza się, że przechowujemy żywność w lodówce w pośpiechu, nie przestrzegając wszystkich kluczowych zasad przechowywania żywności. Błędy w tym zakresie skutkują szybkim psuciem się żywności. Aby temu zapobiec, warto włożyć do lodówki zwykłą gąbkę kuchenną. Dlaczego to działa?

Wyjaśnienie jest bardzo proste: gąbka doskonale wchłania wilgoć w lodówce. Dzięki temu ma znacznie mniejszy wpływ na żywność. Procesy rozkładu spowalniają. Używanie gąbki ogranicza także rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się żywności. Jest rzeczą oczywistą, że spleśniała żywność nie tylko wygląda nieapetycznie i pozostawia plamy na półkach i ścianach lodówki, ale ich spożycie może prowadzić do poważnego zatrucia. Gąbka do naczyń to także świetny sposób na usunięcie nieprzyjemnych zapachów z wnętrza lodówki.

Foto: Shutterstock.com/Marykor

Kiedy gąbka da najlepsze rezultaty?

W lodówce należy przechowywać wyłącznie suche, czyste i nieużywane gąbki. I nie zapomnij o ich częstej wymianie – jest to niezbędne dla higieny lodówki. Umieść gąbkę na półce z produktami, które najprawdopodobniej się zepsują. Jeśli masz ich kilka (a zazwyczaj sprzedawane są w opakowaniach), możesz ich użyć do wyłożenia szuflady na owoce i warzywa.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Włóż go do kuchenki mikrofalowej. Po kilku minutach usuniesz cały brud bez szorowania

Weź skórkę z ogórka i wymieszaj ją z solą. Po 10 minutach będziesz przecierać oczy ze zdumienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *