Kurkuma, przyprawa znana od dawna ze swoich właściwości leczniczych, wzbudziła zainteresowanie świata medycznego, naukowego i miłośników kulinariów, gdyż jest głównym źródłem polifenolowej kurkuminy.
Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych i rośnie głównie w Azji Południowej. Z jej korzeń tworzy przyprawę o efektownej żółtej barwie, którą zawdzięcza składnikowi kurkuminie. Przyprawa ta znana jest na całym świecie dzięki swoim wielorakim właściwościom. Kurkuma stosowana jest zarówno jako naturalny barwnik w kosmetykach, jak i jako naturalny pestycyd. Jeśli zdarzy ci się zobaczyć to na etykiecie numer produktu E100nie bój się, to naturalny kolor kurkuminy!
Wpływ kurkumy na zdrowie człowieka
Kurkuma jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych. Aktywny składnik leczniczy kurkumy nazywa się kurkuminą. Od dawna wiadomo, że kurkuma ma właściwości antybakteryjne, jednak ostatnie badania wykazały, że kurkuma jest prawdziwym cudem natury.
Kurkuma pomaga złagodzić stany oksydacyjne i zapalne, zespół metaboliczny, zapalenie stawów, stany lękowe i. Może również pomóc w leczeniu stanów zapalnych i bolesności mięśni wywołanych wysiłkiem fizycznym, poprawiając regenerację i wydajność u osób aktywnych. Większość tych korzyści można przypisać jego działaniu przeciwutleniającemu i przeciwzapalnemu. Stosowanie samej kurkuminy nie wiąże się z korzyściami zdrowotnymi ze względu na jej słabą biodostępność, która wydaje się być spowodowana przede wszystkim słabą absorpcją, szybkim metabolizmem i szybką eliminacją. Istnieje kilka składników, które mogą zwiększyć biodostępność. Przykładowo, piperyna jest głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego i w połączeniu z kurkuminą wykazuje wieloprocentowe zwiększenie biodostępności – wynika z badań.
Przydatne właściwości i wartość odżywcza kurkumy
W medycynie ajurwedyjskiej kurkuma od dawna znana jest jako roślina wzmacniająca i odżywiająca organizm. Stosowany jest w celu: wzmocnienia przewodu pokarmowego, odbudowy flory jelitowej, zmniejszenia wzdęć, oczyszczenia wątroby i żółci, normalizacji miesiączki, łagodzenia stanów zapalnych w zapaleniu stawów, oczyszczania krwi, przyspieszenia metabolizmu, rozwiązywania problemów skórnych, a także stosowany jest przeciw jelitom pasożyty. W naszym kraju kuruma była zupełnie nieznana aż do końca XX wieku.
Pod względem wartości odżywczej kurkuma jest bogatym źródłem żelaza, manganu, witaminy B6, błonnika i potasu. Ze względu na działanie przeciwzapalne kurkuma jest często stosowana w produktach naturalnych jako środek pomocniczy w leczeniu zapalenia stawów, łagodzący ból i zmniejszający obrzęk stawów. W Indiach kurkumę wykorzystuje się także do pielęgnacji skóry. Dlatego tradycyjnie wykorzystuje się go do upiększania panny młodej przed ślubem. Stwierdzono również, że kurkuma pomaga w leczeniu depresji w Chinach.
Gdzie wszystko można dodać kurkumę
Kurkumę można stosować do przygotowywania dań słodkich i pikantnych. Można go dodawać do ryżu, sałatek owocowych, dresingów, dań warzywnych, sosów, ziemniaków, naleśników, ciast… Zwykle wystarczy tylko 1/2 łyżeczki kurkumy, aby danie nie miało zbyt intensywnego zapachu. Można również przygotować herbatę z kurkumy, która jest szczególnie popularna w Japonii.
Należy zauważyć, że są ludzie, którzy nie lubią smaku kurkumy. Osoby takie zamiast kurkumy w postaci przyprawy lub zamiast herbaty przygotowanej z kurkumy mogą spożywać ją w kapsułkach.
Przepisy, których głównym składnikiem jest kurkuma
Ziemniaki z kurkumą
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- Więc
- pieprz
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki zmielonej ostrej czerwonej papryki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Konieczne jest gotowanie ziemniaków w osolonej wodzie. Osuszamy i przekładamy do naczynia do pieczenia, doprawiamy przyprawami i olejem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 40-45 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wykorzystaj kurkumę w przygotowaniu codziennych potraw! Nada potrawom wspaniały kolor i aromat, a jednocześnie zachowa zdrowie.
Herbata z kurkumy
Składniki:
- 250 ml wody
- płaska łyżeczka kurkumy w proszku
Przygotowanie:
Kurkumę zalej przegotowaną wodą, zamieszaj i wypij herbatę, gdy jest ciepła, ale nie dodawaj cukru ani żadnych substancji słodzących.
Nie przygotowuj dużych ilości herbaty, ale tylko tyle, ile potrzebujesz jednorazowo.