Czy należysz do zwolenników szybkiego, ale wysokiej jakości jedzenia? Mamy więc dla Ciebie świetną wskazówkę! W dzisiejszych stosunkowo pracowitych czasach czasami nie ma wyboru. Nigdy jednak nie lekceważ przygotowania domowych i gorących posiłków, które powinny być podstawą każdej zdrowej diety. Szczególnie zimą potrzebujemy pożywienia, które nie tylko nas napełni, ale i rozgrzeje.
Źródło: YouTube
Najpierw zupy
Zupy to zawsze idealne danie na mroźne zimowe dni. Powiedzenie, że zupa jest chmielowa, jest jak najbardziej trafne. Oprócz tego, że jest sycący, nie jest to ciężki posiłek i często wystarcza jako danie główne. Jednak zawsze powinna zawierać zbilansowane proporcje składników odżywczych. Zupa idealnie sprawdzi się zatem również na obiad, kiedy nie należy już spożywać dużej ilości jedzenia.
Pasztet jest lepszy zamiast boczku
Pasztet to także potrawa, która rozgrzeje w chłodne dni, jednak niewiele o nim wiadomo. Potwierdzają to również słowa rosyjskiej terapeutki żywieniowej i doktora nauk medycznych Mariat Mukhina: „Wysokokaloryczne potrawy, takie jak pasztet, pomogą ci rozgrzać się w chłodne dni”.
Oprócz wątroby i zawartych w niej substancji pasztet jest również bogaty w tłuszcze. „Dzięki temu jest to żywność o wysokiej zawartości białka i tłuszczu, która jest lekkostrawna i pomaga rozgrzać organizm” – zauważa Mariat Mukhina.
Wątroba wspomaga pracę płuc
Zimą nasze płuca są narażone na ryzyko wdychania zimnego powietrza i dlatego są łatwo podatne na ataki. Jeśli chcesz wzmocnić ich odporność, regularnie jedz wątrobę. Zawierają substancję czynną, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tkanki płucnej. Podobnie w chłodne dni warto jeść tłuste mięso i ryby, ponieważ poprawiają one również termoregulację.
Bonusy za pasztet są zróżnicowane
Wysokiej jakości pasztety z wątróbki są doskonałym źródłem witaminy A, nawet tej najbardziej skoncentrowanej. Aby jednak mógł się prawidłowo wchłonąć, potrzebuje także tłuszczu. Pasztet jest zatem idealnym rozwiązaniem. Witamina A pozytywnie wpływa nie tylko na wzrok, ale także monitoruje prawidłowe wartości ciśnienia krwi i jest niezbędna do regeneracji komórek skóry.
Nie bez znaczenia jest także witamina B 12, która aktywnie uczestniczy w syntezie DNA i czerwonych krwinek, jest niezbędna dla osób cierpiących na możliwą anemię.
Dla kobiet ważna jest także witamina B 9, która wspiera prawidłowe funkcje rozrodcze i zdrowy rozwój płodu w czasie ciąży. Uchroni Cię także przed wieloma zaburzeniami trawienia.
www.actualno.com, www.apetitonline.cz, www.fresh.iprima.cz