Być może o tym nie wiesz: żywność, której nie wolno zamrażać

Być może o tym nie wiesz: żywność, której nie wolno zamrażać

Kucharze często zamrażają żywność, aby zaoszczędzić czas, pieniądze lub przechować ją na zimę. Powiedzieliśmy Ci, dlaczego powinieneś.

Okazuje się jednak, że nie każdą żywność można zamrozić. Wspólnie rozmawiamy o produktach, które niskie temperatury tak naprawdę zamieniają się w śmieci dla naszego organizmu.

majonez

Majonez jest emulsją. Zamrożenie sprawi, że delikatna kremowa konsystencja zmieni się w masę z grudkami.

Świeże pomidory

Można zamrozić ugotowane pomidory, ale nie należy zamrażać świeżych. Po rozmrożeniu zamieniają się w niezrozumiały i nieprzyjemny śluz.

Cele jajeczne

Nawet fizyka jest temu przeciwna – gdy jajka zostaną zamrożone, ich skorupki pękną. Można je zamrozić bez skorupki, wystarczy włożyć je do woreczka i przechowywać w zamrażarce.

Ryż

Gotowe płatki po zamrożeniu staną się zbyt miękkie. Straci także swój smak.

Smażone jedzenie

Uważamy, że to dobry pomysł, ponieważ w sklepach często znajdują się sekcje z mrożoną żywnością gotową. Jednak w przedsiębiorstwach są one zamrażane w specjalny sposób, a zamrażanie w domu sprawi, że takie produkty będą „mokre”.

Makaron

Podobnie jak ryż, makaron po zamrożeniu traci smak i konsystencję. Po rozmrożeniu makaronu powstanie skrzep czegoś nieznanego.

Sałatki zielone

Dotyczy to soczystych warzyw liściastych. Szpinak, sałata i małe warzywa staną się rozmoczone i będą miały śluzowatą konsystencję.

Zioła

Po zamrożeniu zioła zamieniają się w lepką masę, która traci swój smak i aromat. Zioła lepiej wysuszyć lub upiec w piekarniku i przechowywać w słoiku z pokrywką.

Sosy

Nie dotyczy to wszystkich sosów. Tylko sos, który przygotowuje się z dodatkiem mąki lub skrobi kukurydzianej. Nie nadają się także sosy zawierające jajka.

Wcześniej mrożone mięso

Ponowne zamrażanie żywności to bardzo zły pomysł. Powtarzające się zamrażanie, a następnie rozmrażanie natychmiast zamieni mięso w suchy kawałek.

mleko

Jeśli masz ogromny zapas mleka i nie masz czasu go wypić ani wykorzystać, jego zamrożenie może wydawać się dobrym pomysłem. Jednakże po rozmrożeniu smak się zmieni, a konsystencja stanie się mleczna.

Śmietana i jogurt

Te produkty spożywcze po zamrożeniu stracą swoją normalną konsystencję. Mleko będzie zbrylone i straci swoją jednolitość.

Ser

Ser traci swoją konsystencję w niskich temperaturach. Tak, to nie ma sensu – naturalne sery, odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość przez kilka miesięcy.

ogórki

W przypadku wielu warzyw zamrażanie pozwala zachować ich smak, konsystencję i charakterystyczną „chrupkość”. Nie dotyczy to jednak ogórków.

Ziemniak

Surowe ziemniaki po zamrożeniu staną się „ziarniste”, ponieważ skrobia zmienia swoją konsystencję w niskich temperaturach. Możesz zamrozić ziemniaki poddane obróbce cieplnej.

Zadbaj o smak i konsystencję produktów oraz wybierz optymalne przechowywanie. Powiedzieliśmy Ci również, jak zrobić to poprawnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *