Marzysz o idealnych Świętach Bożego Narodzenia? Wybierz kultowy trójwarstwowy tort, który nigdy Ci się nie znudzi. Doskonale zastępuje klasyczny mak i babskie ciasta. Sekret tkwi w smacznych warstwach i puszystej śmietanie. Królują tu biblijne owoce i solidna porcja orzechów.
Święta Bożego Narodzenia bez domowych słodkości i wypieków nie są dobre. Dlatego warto upiec jedno z naszych wyjątkowych ciast. Trzypoziomowy specjał nie ma konkurencji – jest idealnie puszysty, słodki i pięknie się prezentuje.
Bez tego ciasta Wigilia byłaby nudna. Dodatek biblijnych owoców wywołuje zamieszanie
Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi, ale także hojnie nakryty stół, który dosłownie zapełnia się tradycyjnymi potrawami i słodyczami. Warto pamiętać także o słodkich przepisach, które doskonale uzupełniają zimową i świąteczną atmosferę. Na liście nie powinno zabraknąć pierników, maków czy kruszonek, jednak prawdziwym fenomenem jest ciasto trójwarstwowe z dodatkiem biblijnych owoców.
W tym przypadku główną rolę odgrywają idealne warstwy i biblijne owoce, które nadają charakteru niemal każdemu kęsowi. Chodzi oczywiście o figiktóre nie tylko pięknie prezentują się na świątecznym stole, ale także dodają wyrazistego, słodkiego smaku.
Ciasto warstwowe z owocami biblijnymi – idealne na świąteczny stół
Ciasteczka:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 3 duże jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 5 łyżek oleju,
- 5 łyżek wody,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 6 żółtek,
- 300 g masła,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na górę:
- 200 g drobno posiekanych suszonych fig,
- 200 g rodzynek,
- 100 g orzechów, np. orzech włoski lub laskowy,
- 100 g ulubionych mielonych orzechów,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 6 białek jaj,
- 6 łyżek cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznijmy od bazy gąbkowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mieszamy dalej.
- Teraz stopniowo dodawaj wodę i olej. Na koniec za pomocą szpatułki dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wszystko. Ciasto wylać do formy i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Figi zalej gorącą wodą i gdy będą miękkie, pokrój je na mniejsze kawałki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, orzechy i figi. Delikatnie wymieszaj masę i piecz w taki sam sposób, jak spód biszkoptu.
- Gdy obie warstwy ostygną, czas na nasz krem.
- Do miski wlać sześć żółtek – ubić je na jasną śmietanę i stopniowo dodawać cukier. W osobnej misce utrzyj masło – stopniowo dodawaj śmietankę mleczną do kremu żółtkowego. Mieszanka powinna być lekka i puszysta.
- Na koniec wyłóż krem na biszkopt, delikatnie go rozsmaruj i polej lukrem figowym. Posyp ciasto cukrem pudrem i gotowe!
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
„Pani Makowa”. To ciasto zadowoli podniebienie każdego. Przygotuj to, a nie zostanie ani okruszek
Ciasto makowe z kremem czekoladowym