Zwykłe Święta Bożego Narodzenia są nudne: Nasza babcia użyła tych gadżetów, żeby je ożywić i było fantastycznie

Jest przepięknie puszysty, pachnący i słodki… Kto by go nie pokochał? Vánočka to ciasto bożonarodzeniowe, ale dostępne jest przez cały rok. Jego historia sięga XVI wieku, kiedy mogli go wypiekać jedynie mistrzowie piekarza, którzy przygotowywali go dla dworu królewskiego na Zamku Praskim. Dwieście lat później Boże Narodzenie stało się standardem w różnych domach. Przepisy i wygląd wypieków różniły się w zależności od regionu. Szablon był jednak ten sam – Boże Narodzenie miało przedstawiać „Jezusa w pieluszkach”. Była także symbolem płodności.

Źródło: YouTube

Historia Bożego Narodzenia

Robienie choinki na drutach nie jest niezwykle trudne. Zwłaszcza, gdy wierzono, że dzierganie krzyżowe ochroni domostwo przed siłami zła. Poza tym swoje znaczenie miało także przeplatanie się pasm ciasta. Najsilniejsze dolne pasma symbolizowały żywioły, na przykład wodę, ziemię, słońce, powietrze… Z kolei środkowe pasma miały związek z rozumem, wolą i uczuciami. Górne źródła kojarzono z kolei z wiedzą i miłością. W dawnych czasach pieczono tyle bombek, ilu było członków rodziny. Pierwsze Święta Bożego Narodzenia zawsze przypadały rolnikowi, który krzyżował bydło, aby w przyszłym roku było zdrowe i silne. W niektórych regionach na Boże Narodzenie wypiekano nawet monetę, która miała przynieść znalazcy szczęście, zdrowie i bogactwo.

Gałka muszkatołowa

Tak czy inaczej, Boże Narodzenie po prostu należy do Bożego Narodzenia. Dziś istnieje w różnych modyfikacjach i wariantach – od klasycznych maślanych Świąt po „dietety twarogowy”. Prawda jest jednak taka, że ​​oprócz ciasta na dobry smak ciasta wpływają także różne ciekawe składniki. Jednym z nich jest egzotyczna gałka muszkatołowa. Wystarczy zetrzeć jego niewielką ilość i dodać do ciasta. Nadaje mu ciekawy aromat oraz słodki, gorzki i ostry smak. Swoją drogą, ta przyprawa zawiera też dużo błonnika i wspomaga trawienie, co jest całkiem niezłym bonusem na Święta!

Rodzynki tak, ale nie rum

Tak przynajmniej uważa cukiernik Josef Maršálek, który co roku piecze świąteczne ciasteczka według przepisu swojej babci. Dlatego pod koniec wyrabiania ciasta dodaje do świątecznego ciasta suszone rodzynki. „Nigdy nie maczam ich w rumie, bo do ciasta dostałby się płyn i byłoby trudniej z nim pracować” – tłumaczy jeden z częstych grzechów domowych wypieków. Jeśli ktoś chciałby w świątecznym torcie aromat rumu, Marszałek radzi zastąpić mleko w cieście odrobiną rumu. Alkohol ma jeszcze jedną wartość dodaną – wspomaga fermentację! Dzięki temu Święta Bożego Narodzenia będą bardziej puszyste i miękkie.

Orzechy i nasiona

Orzechy i różne nasiona dodają uroku choince. Do ciasta można dodać np. orzechy włoskie lub laskowe, albo pestki dyni czy słonecznika. Zalecamy wcześniejsze namoczenie wszystkich tych składników, aby nadać im lepszy, bardziej kremowy smak i delikatniejszą konsystencję. Można je namoczyć nie tylko w wodzie, ale także w herbacie czy rumie, co nada orzechom wyrazistego smaku.

Forma, która nie zostanie utracona

Robienie choinki na drutach nie jest zabawą. Jeśli nie jesteś w tym zbyt dobry, możesz skorzystać z gotowego formularza, który można kupić za kilkaset w artykułach gospodarstwa domowego. Wystarczy przetrzeć go tłuszczem i włożyć do niego ciasto. Dzięki temu bez wysiłku otrzymasz ładnie utkaną choinkę.

Woda i roztrzepane jajka

Jeśli natomiast masz umiejętności i zrobiłeś choinkę na drutach, gratulacje. Nie zapomnij jednak zwilżyć gotowej pracy wodą i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w bezpiecznym miejscu. Powierzchnia świątecznego ciasta musi być elastyczna, aby ciasto nie wyschło i nie utworzyła się na nim twarda skórka. Przed włożeniem ciasta do piekarnika posmaruj świąteczne ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp posiekanymi migdałami. Piec zasadniczo na gorącym powietrzu. Początkowo w temperaturze 180°C i na około pół godziny przed końcem zmniejszyć temperaturę do 160°C. Uwaga: Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!

Powiązane artykuły

Źródła: www.prozeny.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *