12 złotych zasad gotowania autorstwa Petara Dunova

Mądrość Petara Dunova jest bezdyskusyjna i rozciąga się na zdrowe odżywianie, dzięki któremu możemy osiągnąć równowagę duchową. To nie przypadek, że jedna z jego mądrości brzmi: „Jeśli gotujesz, śpiewaj! Raduj się, aby ci, którzy to zjedzą, również byli szczęśliwi”.

Z tego powodu przyjrzymy się temu teraz 12 złotych zasad gotowaniaktóre dotyczą zdrowego odżywiania i przygotowywania posiłków w sposób, który zapewni równowagę duchową nie tylko nam, ale także wszystkim innym, którzy będą je spożywać.

Oto kim oni są:

1. Gdzie przechowywać produkty: Pokrzywę należy przechowywać w zamkniętym garnku, podobnie jak szpinak, cebulę, szczypiorek, pietruszkę itp. Zawsze wybieraj świeże produkty. Jedzenie, które spożywamy powinno być ciepłe – w ten sposób ułatwiamy trawienie.

Ale nie należy jeść ani gorących, ani zimnych potraw, ponieważ psują żołądek i zęby, pisze factno.com. Jeśli nie masz czasu na jedzenie, jedz orzechy i chleb.

2. Tłuszcze należy spożywać w każdym posiłku: wegetarianie nie powinni rezygnować ze świeżego masła krowiego. Nie należy przesadzać z jajami i masłem, a oba produkty powinny być świeże. Olejek należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, a nie w wodzie. Brak masła krowiego źle wpływa na wzrok.

3. Gotuj z cebulą: ale jej nie smaż, ale gotuj w dużych kawałkach lub w całych głowach. Obróbkę cebuli i czosnku należy wykonywać ręcznie (obieranie) i młotkiem (miażdżenie). Ziemniaki najlepiej zachowują swoje właściwości odżywcze po ugotowaniu.

4. Fasola jest ważnym pożywieniem: fasolę należy spożywać przynajmniej raz w tygodniu, a dla wegetarian – dwa razy w tygodniu, gdyż zastępuje ona białka mięsne. Fasolę najlepiej gotować w garnku na małym ogniu.

5. Soczewica: soczewicę warto spożywać raz w tygodniu, gdyż poprawia wzrok.

6. Jak gotować świeżą kapustę: najlepiej ją ugotować, można dodać koncentrat pomidorowy. Bardzo przydatny jest również sok ze świeżej kapusty.

7. Jedz dużo papryki i pomidorów: powodem jest to, że są bogate w witaminy.

8. Produkty należy gotować we wrzącej wodzie: po ugotowaniu produkty nie powinny stać w wodzie.

9. Gdy coś się zagotuje, nie otwieraj pokrywki: kontroluj godzinę i zdejmij garnek z kuchenki, gdy wszystko powinno być gotowe.

10. Owoce: jabłka i gruszki dbają o uczucia i ducha. Wiśnie na dobry nastrój, truskawki i maliny na zdrowe nerwy, arbuzy dodają energii, ale nie należy ich spożywać bezpośrednio przed głównym posiłkiem.

11. Jedz dużo czosnku. Zarówno surowy, jak i gotowany czosnek jest ważny dla siły i dobrego zdrowia.

12. Żółtko jaja: niezwykle ważne dla naszego organizmu, a dla młodych ludzi – obowiązkowe. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *