Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok. Wszyscy wiemy, że zgodnie ze starą bułgarską tradycją kojarzą się one z obfitymi ucztami i częstymi (a czasem długimi) spotkaniami z bliskimi, przyjaciółmi i bliskimi.
Grudzień to także miesiąc bankietów firmowych w naszym kraju, gdzie z kolegami i kolegami jemy, pijemy i bawimy się do białego rana.
Ale czy wiemy, jak prawidłowo zachowywać się przy stole? Ja, nie pod stołem – to już końcowy etap zabawy!
Tak się składa, że etykieta zwykle kojarzy się z wyjściem do restauracji lub innego miejsca publicznego. Dlaczego? Bo właśnie tam, gdzie wokół pełno nieznanych osób, człowiek czuje się zobowiązany zrobić wrażenie i, jak to się mówi, nie stracić twarzy.
Ale kultura człowieka kształtuje się dokładnie tam, gdzie mieszka, wszystko zaczyna się od rodziny. Dotyczy to również zasad etykiety.
Jeśli od najmłodszych lat dziecko będzie widziało, jak dorośli przestrzegają pewnych zasad przy stole, najprawdopodobniej też będzie ich przestrzegać. W końcu, jak mawiał klasyk: „Nie ucz dzieci, ucz się siebie”. Innymi słowy daj przykład swoim dzieciom, wtedy nie będą musiały pamiętać o etykiecie, bo stanie się to już dobrym nawykiem.
Czy wiesz, że istnieje dokładnie 10 zasad dobrych manier przy domowym stole, które powinieneś znać i przestrzegać.
Oto kim oni są:
1. Utrzymuj dobrą postawę
Nadmierna emancypacja przy stole świadczy o braku szacunku dla obecnych. Wpływa także na procesy trawienne. Siedząc z wyprostowanymi i złączonymi plecami, nie tylko będziesz przestrzegać zasad etykiety, ale także pomożesz swojemu ciału.
Lepiej położyć ręce na stole, ale nie należy opierać łokci na stole, lepiej docisnąć je do boków.
2. Mów spokojnie i cicho
Częste i szybkie mówienie przeszkadza w jedzeniu. Jeśli się spieszysz, możesz coś upuścić lub pobrudzić sąsiada. Również głośne mówienie może zakłócać jedzenie.
3. Unikaj drażliwych tematów
Etykieta oznacza brak rozmów na tematy związane z polityką, religią i płcią. Powinieneś także unikać tematów dotyczących wypadków lub tragedii i nie rozmawiać o nowościach. Wszystko to może negatywnie wpłynąć na Twoje samopoczucie. Konflikt lub spór nie są wykluczone.
4. Jedz lekko i spokojnie
Jedzenie to swego rodzaju rytuał, którego należy przestrzegać także dla zachowania zdrowia. Przeżuwając jedzenie powoli i spokojnie, pozwalasz na jego lepsze trawienie i eliminujesz możliwość przypadkowego upuszczenia go na stół lub sąsiada.
5. Używaj przyborów zgodnie z ich przeznaczeniem
Zasady etykiety mówią, że do pierwszego dania używa się łyżki, a do drugiego widelca i noża. I nie zapomnij – nie otwieraj ust, jeśli naczynie jest nadal daleko od niej.
6. Nie należy zabierać niczego ze wspólnych talerzy wraz z własnymi przyborami kuchennymi
W tym celu służy specjalna łyżka lub szpatułka, którą umieszcza się bezpośrednio w pojemniku lub pozostawia w pobliżu.
7. Przełam chleb
Zgodnie z etykietą bochenek lub kromka chleba jest łamana na talerzu, ale nie wgryzana. I na pewno nie kroją nożem.
8. Usuń niepotrzebne serwetką
Jeśli masz w ustach gumę lub coś, co uniemożliwia Ci jedzenie, weź chusteczkę, delikatnie przyłóż ją do ust i dyskretnie owiń w chusteczkę, a następnie wyrzuć.
9. Wyeliminuj niepotrzebne rzeczy
Czytanie książki, przeglądanie czegoś w telefonie, robienie paznokci czy lakierowanie paznokci jest niedopuszczalne przy stole. Zgodnie z etykietą nie należy rozpraszać uwagi podczas jedzenia innymi sprawami.
10. Nie krytykuj
Nawet jeśli danie Ci nie smakowało, nie musisz o tym wszystkim opowiadać. Po pierwsze, zdenerwuje tego, który gotował.
Po drugie, komuś może spodobać się to danie. A opinii jest tyle, ilu ludzi. Czy warto swoim niezadowoleniem psuć apetyt innym?
Przestrzeganie tych zasad etykiety pomoże Ci naprawdę doświadczyć piękna i estetyki domowych wakacji. /
Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!