Czy karp śmierdzi błotem? Oto jak możesz to naprawić. Wszystkie potrzebne produkty masz już w lodówce

Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryb. To produkt obowiązkowy, który można podawać na wiele różnych sposobów. W wielu domach hoduje się także karpia, który jest symbolem tych świąt. Rzecz jednak w tym, że jego zapach i smak nie są zbyt przyjemne i nie każdemu przypadną do gustu. Na szczęście istnieje domowy sposób, który pozwoli temu zaradzić.

Foto: Shutterstock/Irina Zatonenko

Karp to symbol świąt, który od lat gości na stole w wielu domach. W zależności od tego, jak lubisz przygotowane ryby, możesz cieszyć się nimi w panierce, w galarecie lub z warzywami. Jednak każdy zgodzi się ze mną, że coraz więcej osób rezygnuje z tego typu ryb na rzecz czegoś innego. Dlaczego?

Wszystko za sprawą specyficznego zapachu i smaku karpia. Każdy, kto chociaż raz tego próbował, wie, o czym mówię. Okazuje się, że da się to naprawić, a smród błota można usunąć domowymi sposobami. Wszystko, czego potrzebujesz, jest już w Twojej kuchni.

Sposoby na nieprzyjemny zapach karpia

Każdy, kto w tym roku przygotowuje karpia po raz pierwszy, musi przygotować się na jego zapach. Na szczęście istnieje wiele różnych sposobów, aby pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Do pierwszego potrzebne będzie zimne mleko. Ten napój doskonale sobie z tym radzi. Wystarczy włożyć kawałki ryby do miski i zalać mlekiem. Następnie odstaw na około 4 godziny, następnie odcedź płyn i zawiń według ulubionego przepisu.

Jeśli chodzi o napoje, mleko nie jest jedyną opcją. Na ratunek może przyjść także sok z cytryny. Użycie tej sztuczki nie jest trudne. Wystarczy zalać pokrojoną rybę sokiem i odstawić na około godzinę. Po tym czasie dobrze jest otrzeć karpia z nadmiaru soku i podobnie jak w poprzednim sposobie przygotować go według przepisu.

Trzecią skuteczną metodą jest wykorzystanie warzyw. Możesz użyć cebuli lub, przez wielu lubianego, czosnku. Obierz i drobno posiekaj warzywa. Kawałki karpia włóż do miski i przykryj jednym warzywem lub mieszanką warzyw. Pozostawić na około 4 godziny, aby warzywa wchłonęły aromat. Po tym czasie ryba jest gotowa do dalszej obróbki.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Chcesz błyszczeć? Posyp ciasto brokatem. Możesz zrobić to sam w domu

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? W ten sposób unikniesz kulinarnej katastrofy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *