To najlepszy sposób przechowywania otwartego szampana. Zachowuje swoje bąbelki i smak

Szampan jest integralną częścią wielu uroczystości i sylwestra. Ale jak o to zadbać po otwarciu, jeśli nie jest pijane? Jeden sprytny trik może zachować smak i zapach alkoholu na długi czas. Jak przechowywać szampana po otwarciu? Nie zapomnij o dwóch rzeczach.

Szampan to napój, który stał się integralną częścią uroczystości. Pije się go podczas urodzin i innych ważnych uroczystości, a wielu nie wyobraża sobie bez niego sylwestrowej uroczystości. Często jednak zdarza się, że szampan nie jest wypity i część trunku nadal pozostaje w butelce. Warto wiedzieć, że stosując dwa sprytne triki, możesz zachować jego smak i zapach przez kilka dni.

Jak przechowywać szampana po otwarciu? To zależy od temperatury

Pierwszą ważną rzeczą podczas przechowywania szampana po otwarciu jest temperatura. Napój należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze, aby nie zwęglił się, a jego aromat nie ulotnił się z bąbelkami. Dlatego najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie butelki otwartego szampana do lodówki, gdzie zwykle jest około 4 stopni Celsjusza. Jednak tego typu napój najlepiej przechowywać w temperaturze około 11 stopni Celsjusza, dlatego idealnym rozwiązaniem byłoby ustawienie otwartej butelki na drzwiczkach urządzenia, gdzie jest nieco cieplej. Dzięki temu szampan będzie zdatny do picia przez wiele dni, nie tracąc przy tym smaku. Warunkiem jest jednak to, aby butelka była nadal odpowiednio zabezpieczona.

Co możesz zrobić, aby Twój szampan nie musował? Możesz uratować bąbelki, jeśli zrobisz jedną rzecz

Jednym z najlepszych sposobów na zachowanie smaku szampana jest jego ponowne podanie zamknięcie butelki specjalnym korkiem. Jeśli jednak nie masz pod ręką takiego narzędzia, nic straconego. Z pomocą przychodzi popularny produkt z kuchennej szuflady, który dodatkowo zapobiegnie sklejaniu się i utracie smaku szampana. Wystarczy, że włożysz do butelki małą, schłodzoną łyżeczkę, rączką skierowaną w dół. Zapobiegnie to wydostawaniu się dwutlenku węgla z wnętrza, dzięki czemu szampan nie straci swoich bąbelków i smaku.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Włóż go do kuchenki mikrofalowej. Po kilku minutach usuniesz cały brud bez szorowania

Weź skórkę z ogórka i wymieszaj ją z solą. Po 10 minutach będziesz przecierać oczy ze zdumienia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *