Po świątecznej uczcie na pewno zostaną nam kawałki ryby, z którymi nie wiemy, co zrobić. Nie chcemy go wyrzucać, a następnym razem, gdy zjemy go w tej formie, może wywołać mdłości. Jeżeli chcesz dać karpowi drugie życie to ten przepis jest dla Ciebie. Wynik jest doskonały.
Przed Świętami Bożego Narodzenia w każdym domu unosi się aromat, który unosi się w kolejnych dniach. W czasie wakacji objadamy się tymi smakołykami i potem powoli zaczynamy czuć się niedobrze. W końcu ile razy możemy zjeść sałatkę ziemniaczaną lub zjeść karpia. W takim przypadku najlepiej jest znaleźć nowe zastosowanie dla przygotowanych posiłków. Jeśli więc masz w lodówce partię karpia, ten przepis pomoże Ci tchnąć w nią nowe życie. Jeśli zalejesz go bulionem z żelatyną, będzie jeszcze smaczniejszy i wytrzyma jeszcze kilka dni. Jeśli chcesz nadać mu więcej smaku, możesz przykryć go warzywami lub porcją suszonych owoców.
Przepis na karpia w galarecie
Składniki:
- 1 litr wody
- karp, który został z Bożego Narodzenia
- 4 cebule
- 3 marchewki
- kawałek selera
- pietruszka
- 3 cytryny
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki żelatyny
- Pietruszka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy i oczyszczone warzywa. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie wyjąć wszystkie warzywa, bulion doprawić solą i pieprzem. Do miski wlewamy chochelkę bulionu, łączymy z żelatyną, mieszamy. Wlać tę mieszaninę do garnka.
- Do bulionu wlać sok z jednej cytryny, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Połóż karpia na talerzu, udekoruj posiekaną cebulą i gotowanymi warzywami. Posyp wszystko natką pietruszki, solą i pieprzem i polej rybę bulionem. Włóż rybę do lodówki, aby stwardniała. Przed podaniem skrop octem.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Zimą weź łyżkę. Przysmak ze spiżarni poprawi odporność i odciąży wątrobę
Co można zrobić, aby zapobiec odklejaniu się opakowania po smażonej rybie? Przed smażeniem wykonaj ważny krok