Jak łatwo jest obrać jajko ze skorupki? Wbrew powszechnemu przekonaniu wiele osób ma z tym problem. Skorupkę oddziela się razem z kawałkami gotowanego jajka lub po prostu przykleja do jajka jak klej. Na szczęście istnieją proste triki, które pozwolą rozwiązać ten problem podczas gotowania.
Obieranie jajek nie zawsze jest łatwe. Często zdarza się, że skorupki nie da się łatwo oderwać, a przy użyciu większej siły odkleja się, ale razem z jajkiem. Na szczęście istnieją proste triki, które znacznie ułatwią to zadanie, a powłoka zejdzie bez żadnych problemów.
Co zrobić, żeby jajka na twardo dobrze się obierały? Podczas gotowania włóż je do garnka
Jajka na twardo są zdrowe i stanowią świetny dodatek do wielu posiłków. Można je także wykorzystać do sałatek lub przygotować pastę jajeczną na kanapki. Chociaż obieranie gotowanych jajek ze skorupek może być nieprzyjemne, nie zawsze musi tak być. Ciekawy trik zaprezentowała na Instagramie @tokopediaparents. Co powinieneś zrobić?
Zanim jajka ugotują się w wodzie, wystarczy włożyć do nich plasterek cytryny. Jeśli chcesz, możesz nawet dodać kilka. Na filmie widać, jak jajka po ugotowaniu przelano do wody wypełnionej kostkami lodu, aby szybciej je schłodzić, a następnie bez problemu obierano. Skorupka opadła delikatnie, bez odpadania kawałków jajka.
Jak łatwo jest obrać jajko ze skorupki? Dodaj do wody i zapomnij o problemie
Kolejny trik na szybkie i łatwe obieranie jajek polega na dodaniu wystarczającej ilości soli do wody, w której się je gotuje. Dodatkową zaletą jest to, że sól zmieni gęstość płynu, dzięki czemu zawartość rozbitego jajka nie wypłynie na powierzchnię. Jeśli nie masz soli, możesz polegać także na occie. Inni zalecają również umieszczenie jajka w pojemniku, dodanie do 3/4 zimnej wody, a następnie energiczne potrząsanie pojemnikiem.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Włóż go do kuchenki mikrofalowej. Po kilku minutach usuniesz cały brud bez szorowania
Weź skórkę z ogórka i wymieszaj ją z solą. Po 10 minutach będziesz przecierać oczy ze zdumienia