Wystarczą tylko cztery składniki, a ciasto kruche jest idealne. Silne ręce są tutaj kluczem!

Ciasto kruche to uniwersalna baza większości słodkich wypieków i smaczny przysmak sam w sobie. Jego przygotowanie jest proste i stosunkowo szybkie, wymaga jedynie kilku składników i odrobiny pracy.

Foto: Shutterstock/Viktory Panchenko

Ciasto kruche jest podstawą deserów takich jak sernik, makowiec, szarlotka i wielu innych. Jej smak doskonale łączy się z wieloma składnikami, które potrafią urozmaicić wypieki. Jego zaletą jest to, że można go długo przechowywać w zamrażarce lub lodówce. Ponadto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez obaw mogą więc spróbować zarówno osoby niezaawansowane w sztuce kulinarnej, jak i te, które w ogóle nie interesują kulinarne eksperymenty.

Wystarczą tylko cztery składniki, a kruche ciasto wyjdzie idealnie

Podstawowy przepis na ciasto kruche jest bardzo prosty. Wystarczą Ci tylko cztery składniki, które z pewnością znajdziesz w domu. Dzięki temu możesz przygotować ciasto zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Czego potrzebujesz?

  • mąka pszenna – około 250 g;
  • kostka masła – 200 g
  • cukier puder – 75-100 g (w zależności od tego, jak słodkie chcesz ciasto);
  • żółtko jaja.

Ciasto kruche – jak je przygotować?

Na stolnicę przesiej mąkę i uformuj z niej wałek. Zrób nacięcie w jego środku. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Gdy będzie już w miarę miękkie, pokroić je w plasterki i ułożyć wokół zagłębienia w mące. Ostrożnie oddziel żółtko od białka i umieść je na środku.

Dodaj do tego cukier puder w dowolnej ilości. Całość dokładnie rozgniatamy nożem. Zagniataj ciasto rękami szybkimi ruchami, nadając mu okrągły kształt. Ważna jest szybkość wyrabiania ciasta, ale też dokładność. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję bez widocznych grudek. Nie powinien się również kruszyć, ale powinien zostać połączony w jedną masę. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny do wystygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3-4 cm. Ciasto można następnie wykorzystać jako bazę do różnego rodzaju ciast: szarlotki, szarlotki, sernika czy innych wypieków. Świetnie sprawdzi się także jako baza do słodkich ciast.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Najlepsze ciasto na pierogi? Tylko z tego rodzaju mąki. Inaczej będzie im ciężko

Najprostsze ciasteczka na świecie. Czy wiesz jak wejść po schodach? Następnie możesz opanować ten przepis. Wszystko opiera się na metodzie 3:2:1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *