Ziemniaki są skarbnicą witamin i minerałów, pod warunkiem, że nie gotujesz ich w ten sposób. Te błędy okradają Cię ze zdrowia

Dla wielu osób obiad nie może obejść się bez ziemniaków. W końcu te bulwy są niesamowicie smaczne w każdej formie. Oprócz smaku ziemniaki są również bogate w witaminy i minerały. Niestety, jeśli popełnisz kilka typowych błędów kulinarnych, zniszczysz korzyści zdrowotne. Lepiej to zmienić jak najszybciej.

Foto: Shutterstock/dashtik

Ziemniaki, wbrew powszechnemu przekonaniu, są naprawdę zdrowe. Dopiero niewłaściwa obróbka cieplna pozbawia je wielu właściwości prozdrowotnych. Na szczęście pewnych błędów można uniknąć, dzięki czemu na naszych talerzach znajdzie się jeszcze więcej cennych witamin i minerałów. Pamiętaj o tych zasadach, przygotowując jedzenie następnym razem.

Te błędy mogą Cię drogo kosztować. W rezultacie ziemniaki tracą swoje właściwości

Jednym z najczęstszych błędów, jakie popełniamy podczas gotowania, jest polewanie ziemniaków zimną wodą. Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki wrzucamy do wrzącej wody, tak jak robimy to na przykład w przypadku makaronu. Dlaczego ten sposób jest lepszy? Jednak kontakt z gorącą wodą spowoduje natychmiastowe zwarcie powierzchni ziemniaka. Dzięki temu cenne składniki nie są zmywane przez wodę, ale pozostają wewnątrz bulwy.

Kolejnym błędem, który może kogoś zaskoczyć, jest obieranie ziemniaków. Ziemniaki zanurzone w skórkach we wrzącej wodzie zachowują najwięcej właściwości zdrowotnych. To właśnie pod skórą znajdują się najcenniejsze składniki odżywcze. Jeśli skórka jest młoda, można ją bezpiecznie zjeść po ugotowaniu. Jeśli jednak nie mamy ochoty jeść takich ziemniaków, zdecydowanie lepiej jest je obrać, gdy będą miękkie. Następnie usuwa się jedynie skórkę i nie obiera się części zawierającej witaminy i minerały.

Nigdy więcej tej przyprawy. Lepiej jest go używać po ugotowaniu ziemniaków

Sól to niewątpliwie królowa przypraw. Dodaje smaku każdemu daniu i trudno sobie wyobrazić gotowanie bez niego. Jest to jednak konieczne w przypadku ziemniaków. Solenie wody powoduje bardzo szybkie wypłukiwanie potasu z ziemniaków. Jeśli nie wyobrażasz sobie jedzenia niesolonych ziemniaków, lepiej je posolić na talerzu lub dodać soli do wody w ostatnich minutach gotowania.

Wiele osób podaje jeszcze jeden powód, dla którego powstrzymuje się od solinia wody, w której gotuje ziemniaki. Ochłodzony płyn służy jako… pokarm dla roślin. Lubię to woda jest szczególnie bogata w fosfor, który idealnie nadaje się do pielęgnacji kwiatów doniczkowych. W ten sposób możesz stworzyć suplement zero waste, a jednocześnie zadbać o zdrowy obiad.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Jak szybko zmiękczyć masło? 3 niezawodne triki. Nóż wejdzie gładko w ciągu kilku minut

Biorę jedną kostkę i zalewam ją wrzącą wodą. Zatkany zlew i smród już mi nie przeszkadzają

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *