To klops! Przepis na szybki i pożywny obiad

Klopsiki nie muszą być synonimem porażki! Warto poznać ten przepis i po niego sięgnąć, gdy nie masz odwagi przygotować obiadu lub gdy brakuje Ci czasu, a rodzina narzeka. W takim razie masz asa w rękawie: klopsiki możesz przygotować w krótkim czasie i na pewno się nie zawiedziesz. Jak robisz klopsiki? Zobacz jakie to proste.

Klopsy
Foto: Shutterstock/nelea33

Dlaczego klopsiki?

Choć nazwa klops jest zwykle zarezerwowana dla pieczonego mięsa, dziś na kulinarną tapetę przeniesiemy małe klopsiki. Nie musisz spędzać dużo czasu w kuchni, można je przygotować w mgnieniu oka i możesz je podać, gdy nie masz pomysłu na obiad. Dodatkowo można je podawać z różnymi sosami, a w tej wersji wystarczy ugotować ziemniaki, kaszę lub makaron i obiad jest jak malowany. Jak zrobić klopsiki? Czas dowiedzieć się, jakich składników będziesz potrzebować.

Składniki:

  • Mielona wieprzowina (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (trzy łyżki)
  • Mąka pszenna (jedna łyżka stołowa)
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Do miski włóż mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszaj ręcznie na gładką masę, a następnie uformuj małe klopsiki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie smażymy klopsiki, tak aby lekko się zarumieniły ze wszystkich stron. Gdy będą gotowe, podlewamy je niewielką ilością wody, przykrywamy patelnię i gotujemy pod przykryciem nie dłużej niż kwadrans. Na koniec w osobnej misce wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i polej tą mieszanką klopsiki. Po kilku chwilach, gdy sos zgęstnieje, obiad jest gotowy!

Nie zapomnij o innych składnikach

Jeśli znasz już podstawowy przepis na klopsiki, czas go ulepszyć. Mięso można aromatyzować na tysiąc sposobów: można dodać szczyptę curry, kurkumy lub pobawić się kompozycją suszonych ziół: majerankiem, tymiankiem, bazylią czy oregano. Niektórzy nie wyobrażają sobie klopsików bez cebuli i czosnku, dlatego można je uwzględnić także przy dodawaniu składników.

A co z sosem?

Można to przygotować na klopsiki w kilka chwil: wystarczy użyć pomidorów z puszki do duszenia i doprawić wszystko bazylią, aby powstał kremowy sos pomidorowy. Można natomiast obejść się bez mąki i zamiast niej dodać śmietanę i całość posypać sporą ilością koperku.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Aksamitny sos grzybowy odpowiedni na święta i nie tylko. Potrzebujesz tylko kilku składników, a resztę możesz zamrozić

Aromatyczna, domowa zupa grzybowa. Dodaj ten składnik zamiast śmietany – okazuje się szalony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *