Pikantne pierniki – sylwestrowy poczęstunek o bożonarodzeniowym smaku

Lekkie i puszyste ciasta wydają się najlepszym rozwiązaniem na sylwestrowe szaleństwo, zwłaszcza po tym, jak ostatnio zasmakowaliśmy świątecznych smakołyków. Żadne ciasto nie smakuje tak pysznie jak brownie, dodatkowo wzbogacone pikantnymi przyprawami i pachnącym piernikiem. Jak przygotować brownie, które zadowoli nawet najbardziej sceptyczne podniebienie? Spójrz na to teraz.

Ciasteczka
Foto: Shutterstock/Africa Studio

Brownie – co to za ciasto?

Intensywnie czekoladowe, lekko kruche i doskonałe w każdym kęsie. Brownie to ciasto wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych. Może być dość niepozorny i dyskretny w wyglądzie. Ciemnobrązowa i popękana skórka, która wydziela pyszny aromat, sprawia, że ​​chce się wgryźć w środek.

Wypieczony produkt charakteryzuje się wyraźnie wilgotną konsystencją, która na pierwszy rzut oka może przypominać mocno niedopieczone ciasto. Podstawowym składnikiem jest wysokiej jakości czekolada. Jakiej mąki użyć do brownie? Najlepiej wybrać niewielką ilość klasycznej mąki pszennej lub zwykłej. Czy do tradycyjnego brownie dodaje się proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną? Warto wiedzieć, że tego typu ciasto nie powinno rosnąć i powinno zachować dość twardą konsystencję.

Pikantny przysmak – wskazówki

Wakacje dobiegły końca, a unoszący się w domu mocny zapach pierników na długo zapadnie w pamięć przygotowanych smakołyków. Cieszymy się ostatnimi dniami roku i powoli zaczynamy myśleć o sylwestrowym szaleństwie. Pomysł na szybkie, kremowe i smaczne ciasto to piernikowe brownie z przyprawami.

To gratka dla zapracowanych osób, którym po Świętach nie udało się odpocząć. Przepis doskonale łączy intensywną nutę pikanterii z pysznym smakiem czekolady. Jeśli chcesz, aby Twoje domowe wypieki odniosły sukces, przestrzegaj kilku prostych zasad:

  • czekolada – jedna powinna być gorzka, najlepiej o zawartości kakao od 60 do 80%, a druga powinna być czekoladą mleczną;
  • jajka – koniecznie w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Możesz przyspieszyć proces podgrzewania, używając miski z ciepłą wodą, do której wbijasz jajka i zmieniasz wodę co 10-15 minut;
  • piernik – nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać te, które zostały Ci ze Świąt, lub możesz zdecydować się na te zakupione, np. świąteczne. w czekoladzie.
Pierniki
Zdjęcie: Shutterstock/Marie C Fields

Brownie z piernikiem – przepis

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 130 g masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki zwykłej
  • 10 g niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na wierzchu 10-12 pierników

Przygotowanie:

  1. Do rondelka o grubym dnie włóż masło, rozpuść je na małym ogniu, następnie dodaj połamaną gorzką i mleczną czekoladę.
  2. Mieszaj zawartość garnka, aż czekolada się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jajka rozbić do czystej miski, dodać cukier i wymieszać składniki trzepaczką.
  4. Masę wzbogacamy dawką przesianej mąki, kakao, proszku do pieczenia i przyprawy piernikowej. Wymieszane ciasto włóż do formy o wymiarach 18×18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Po wyrównaniu wierzchu brownie, w regularnych odstępach układaj na nim pierniki i piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza.
  6. Po upływie określonego czasu wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Lepsze niż ciasto piernikowo-makowe. To ciasto wygrywa dzięki biblijnym owocom i puszystemu nadzieniu przypominającemu chmurkę

Ciasto makowe z kremem czekoladowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *