Świąteczne ciasteczka z polewą lodową od Bubolinkata

Lyuba Zlatkova, znana jako Bubolinka, zadziwi Cię swoimi słodkimi arcydziełami w .

A jeśli chcesz dowiedzieć się, jak mama czwórki wspaniałych chłopców i magicznej dziewczynki potrafi tworzyć, tworzyć przytulność i pyszność, a jednocześnie wyglądać jak fotomodelka po dwudziestce,

Przedstawiamy Państwu jej Świąteczne ciasteczka z lukrem, które są ulubieńcami jej dzieci. To właśnie Devin nazywa „preclami szczawiowymi”.

Niezbędne produkty:

na ciasto:

250 g masła

1 jajko

1 łyżeczka cukier puder

1 opakowanie proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamon

4 godziny mąka

na lukier:

1 łyżeczka cukier puder

4-5 łyżek. sok cytrynowy

Sposób przygotowania:

1 Umieść masło w głębokiej misce i poczekaj, aż zmięknie w temperaturze pokojowej lub w kuchence mikrofalowej na małym ogniu. Dodaj do niego wszystkie pozostałe produkty na raz. Ciasto zagniatamy rękoma, żeby się nie sklejało.

2 Przechowywać w plastikowej torbie lub owinąć folią spożywczą. Przechowywać przez godzinę w lodówce do wystygnięcia i stwardnienia.

3 Wyjmij i pokrój na kawałki. Lekko zagniatamy i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na placek o grubości około 4-5 ml. Można też rozwałkować grubiej – zależy to od tego, jak gęste chcemy mieć ciasteczka.

4 Wytnij za pomocą foremek i ułóż na płaskiej blasze. Nie trzeba smarować ani mąką formy, ponieważ ciasto jest wystarczająco maślane.

5 Piec w nagrzanym piekarniku o wadze 180g przez około 8-9 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek).

6 Wyjmij i ostudź. Dopiero wtedy nałóż lukier miękkim pędzelkiem. Przygotowuje się go poprzez dodanie kilku łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny do szklanki cukru pudru. Należy uzyskać stosunkowo gęstą zawiesinę. Lukier można barwić barwnikami spożywczymi, ale kolory nie stają się jasne i nasycone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *