Słodycze do 90 koron. Tego typu ciasta można upiec za naprawdę niewielkie pieniądze i szybko

Święta Bożego Narodzenia to dość kosztowna sprawa finansowo. Kupowanie prezentów dla rodziny, kupowanie jedzenia na święta i pieczenie ciastek już coś kosztuje. Jednak na naszym stole nie mogło zabraknąć słodkości.

Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które nie powinny rujnować Twojego portfela. Wypróbuj jeden z tych tanich, łatwych i szybkich przepisów.

Ciasto uniwersalne

Wymieszaj 300 g mąki zwykłej z tłuszczem, 70 g cukru pudru i 1 żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, do którego można dodać kakao, kokos, rum, orzechy lub cokolwiek innego.

Z powstałej masy formujemy bułeczki lub rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty, które następnie sklejamy marmoladą. Podobnie jak Linz. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.

Paszteciki Jabłkowe

Obierz i drobno zetrzyj 3 jabłka. Dodać 3 łyżki mąki skrobiowej z ziemniaków lub kukurydzy, 3 łyżki cukru pudru, rodzynki, szczyptę soli, można też dodać nasiona lub orzechy. Całość mieszamy i łyżką formujemy grudki, które suszymy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.

Śnieżne pocałunki

Ubij śnieg z 5 białek i stopniowo dodawaj do niego 150 g granulowanego cukru. Gdy śnieg stwardnieje, ostrożnie wsyp do niego kolejne 150 g cukru, tak aby na Ciebie nie spadł.

Napełnij worek mieszanką i uformuj bezy, koła lub po prostu paski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 20 minut, aż do stwardnienia.

Zdjęcie: Shutterstock

Z ziemniaków też można upiec słodycze, prawda?

Zetrzyj 250 g ugotowanych ziemniaków, wymieszaj z kostką Hery, 250 g mąki zwykłej i szczyptą soli. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie, poczekaj chwilę, aż gluten się uwolni. Jeśli dodasz więcej mąki, ciasto może być zbyt gęste.

Gotową masę zawiń w folię i włóż do lodówki. Wystarczy na ½ godziny, ale będzie czekać na Ciebie przez 2 dni. Następnie rozwałkuj je wzdłuż linii i wytnij wybrane kształty, które piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10-15 minut.

Czekoladę rozpuść z masłem, pozwól jej trochę ostygnąć i przyklej nią wycięte kółka lub serca. Zamiast czekolady można oczywiście użyć także marmolady. Następnie część nadzienia wykorzystaj jako polewę. Może na to nie wygląda, ale ziemniaki i czekolada świetnie do siebie pasują.

Zdjęcie: Shutterstock

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *