Ułatwia odchudzanie, pobudza uśpiony metabolizm i szybko pozbywa się tkanki tłuszczowej nagromadzonej miesiącami, a nawet latami. Wbrew pozorom nie jest to magiczna substancja, do której dostęp mają tylko nieliczni. Mowa tu o kminku, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami oraz tzw. jeer water, czyli mieszankach na bazie przypraw i wody.
Kminek w walce z otyłością
Znaczna nadwaga w okolicy brzucha związana jest z gromadzeniem się tkanki tłuszczowej, która nie znajduje się bezpośrednio pod skórą, ale w jej głębszych warstwach. Niewielka ilość wystarczy, aby chronić delikatne narządy przed urazami mechanicznymi. Problematyczne staje się dopiero wtedy, gdy zrezygnujemy z jakiejkolwiek aktywności fizycznej i nie będziemy przestrzegać zbilansowanej diety.
Po podjęciu decyzji o wprowadzeniu zmian w swoim codziennym funkcjonowaniu zacznijmy od przejrzenia menu. Dietetycy sugerują, że zmiana nawyków żywieniowych i samozaparcie mogą doprowadzić nas do utraty zbędnych kilogramów. Specjaliści zalecają włączenie kminku do diety. Liczne badania wykazały, że składnik ten odpowiada za obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz pobudzenie trzustki do wydzielania insuliny – niezbędnej w metabolizmie węglowodanów.
Woda kminkowa – dlaczego warto ją pić?
Zwolennikom medycyny naturalnej powinny spodobać się założenia stosowane w Ajurwedzie. Jednym z nich jest picie wody z kminkiem. Jakie efekty możemy osiągnąć w ten sposób? Filtrowana woda o temperaturze pokojowej wzbogacona dawką przypraw stymuluje produkcję enzymów trawiennych, reguluje cały proces trawienia i zapobiega nieprzyjemnym zaparciom. Ta prosta mieszanka jest uważana za przydatną w pozbyciu się zbędnych kilogramów, które sprawiają, że źle się czujemy ze swoim ciałem.
Jedna łyżeczka kminku ma tylko 8 kcal, a zawarte w nim przeciwutleniacze przyspieszają detoksykację organizmu, chronią przed chorobami serca i cukrzycą oraz zmniejszają ryzyko nowotworów. Przygotowanie wody kminkowej jest niezwykle proste. Po prostu wlej Wsyp 2 łyżeczki nasion do miski i zalej litrem wrzącej wody. Po 10-15 minut zaparzania możesz przecedzić marynatę przez sito i wtedy pić 2 razy dziennie w tym jedna porcja na czczo.
ZOBACZ TEŻ: Faraonowie wiedzieli, co jest dobre. Jedz, a Twoje serce i jelita będą Ci wdzięczne
Jakie przyprawy wykorzystać w kuchni?
Kminek ma egzotyczny zapach i lekko gorzkawo-korzenny posmak. W sklepach możemy go dostać w postaci mielonych lub świeżych ziaren. Przyprawy stanowią integralną część gotowych mieszanek, m.in.: curry czy garam masala. Kminek na stałe wpisał się w tradycję kuchni słowackiej. Pasuje do średnio ciężkich dań na bazie roślin strączkowych, warzyw, kaszy i ryżu. Można go spotkać także w kultowych daniach na bazie kiszonej kapusty, m.in. kapuśniak. Interesującą rzeczą jest to Z przyprawy uzyskiwano specjalny olej, który następnie wykorzystywano do napojów alkoholowych i deserów.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
To mój numer jeden zimą. Dodaję kroplę do balsamu. Już dawno nie miałam tak nawilżonej skóry
Te 2 składniki to najlepsza maść na popękane pięty. Usuwa również szorstki „pancerz”