Z wiekiem nasz organizm zaczyna działać nieco wolniej. Jest to naturalne, jednak odpowiednie odżywianie może znacznie poprawić sytuację. Po 50. roku życia warto oprzeć swoją dietę w dużej mierze na warzywach. Jeden z nich szczególnie ma szczególną moc – może spowolnić proces starzenia i wesprzeć nasz organizm w walce z chorobami przewlekłymi.
Tworząc codzienne menu warto zwrócić szczególną uwagę na pory. To warzywo to prawdziwy skarb, który pomaga naszemu organizmowi zachować młodość. Pozytywnie wpływa także na narządy, które w pewnym wieku mogą zacząć lekko słabnąć.
Właściwości zdrowotne pora
To warzywo jest bogate w witaminy i minerały. Zawiera składniki odżywcze takie jak:
- witamina C – wzmacnia odporność i stawy, poprawia wygląd skóry
- witamina K – zapobiega osteoporozie
- witamina B6 – wspomaga układ nerwowy
- kemferol – przeciwutleniacz, który łagodzi stany zapalne, wspomaga pracę serca i zapobiega niektórym nowotworom (np. prostacie, żołądkowi, przełykowi)
- luteina – wspiera wzrok
- żelazo – zapobiega anemii
- błonnik pokarmowy – zwalcza zaparcia.
Warzywa takie jak por, czosnek, cebula i szczypiorek są idealnym lekarstwem na choroby, które mogą pojawić się z wiekiem. Są naturalnymi strażnikami naszego zdrowia, zapobiegając miażdżycy, cukrzycy i nadciśnieniu. Osoby po 50. roku życia powinny zatem pomyśleć o włączeniu porów do swojej codziennej diety.
Kto powinien uważać na jedzenie porów?
Warto pamiętać, że pomimo wielu zalet, por ma też pewne wady. Może podrażniać przewód pokarmowy i być trudny do strawienia. Może powodować zgagę lub uczucie ciężkości w żołądku, szczególnie jeśli jest spożywany na surowo.
Osoby cierpiące na chorobę wrzodową lub refluks powinny unikać porów. A także osoby cierpiące na choroby wątroby. Fruktany zawarte w porach mogą nasilać objawy zespołu jelita drażliwego. Nie powinny go spożywać osoby stosujące dietę lekkostrawną. Por może również powodować alergie, ponieważ zawiera wiele alergenów.
Czy pory są zdrowsze na surowo czy gotowane?
Warzywa te są pełne witamin, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą utracić swoje właściwości. Gotowanie zmniejsza zawartość witamin C, K i witamin z grupy B.
Jednak gotowany por jest mniej drażniący. Obróbka cieplna pozbawia go także charakterystycznego, ostrego posmaku, który nie każdemu odpowiada. Warto wiedzieć, że duży por ma ostrzejszy smak niż mały. Jeśli więc nie jesteś fanem „cebulowego” smaku tego warzywa, wybieraj młode i małe kawałki.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Czy przeszkadzają Ci krótkie baby hair? Można je oswoić prostym trikiem
Naukowcy w szoku. Serce może dosłownie samo się zregenerować