Pierwszy czy drugi? Kolor ma znaczenie. Nie każdy wie, które żółtko jest najzdrowsze

Jajka od wielu lat stanowią jeden z podstawowych i najważniejszych składników naszej diety. Jemy je na różne sposoby, od gotowanych po smażone, jako dodatek do wypieków. Ale czy wiemy, które jaja są najcenniejsze? Które żółtko jest zdrowsze?

Według Głównego Urzędu Statystycznego, Słowacy zjadali w 2020 roku średnio 229 jaj rocznie. Wiele osób nie wyobraża sobie swojej codziennej diety, zwłaszcza śniadania, bez jajek. Choć towarzyszą nam na co dzień, nie każdy z nas potrafi rozpoznać te najzdrowsze i najcenniejsze.

Które żółtko jest najzdrowsze? Kolor ma znaczenie

Jaja kurze uważane są za jeden z najzdrowszych produktów. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-3 i omega-6, białka, witaminę D, witaminę A i witaminy z grupy B, w tym B12, kwas foliowy, luteinę, a przede wszystkim stosunkowo mało kalorii i węglowodanów. Można je spożywać jako samodzielną potrawę smażoną lub gotowaną, ale także jako dodatek i dodatek do innych potraw.

Żółtka są pełne cennych mikroelementów, ale czy potrafisz powiedzieć, które żółtko jest najzdrowsze? Jego kolor zależy od diety kury i jej stanu zdrowia. Kolor żółtka może się różnić. Niektóre są jasne, inne nawet bladożółte, z tendencją do pomarańczy lub ciemnożółte i ciemnopomarańczowe. Co jest zdrowsze?

Najcenniejsze pod względem składników odżywczych jest żółtko ciemno zabarwione. Takie jaja zawierają między innymi więcej kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin. Z kolei jasna barwa żółtka świadczy o tym, że kura była karmiona głównie kukurydzą i pszenicą. Dlatego składane przez nią jaja zawierają mniej składników. Jaja składane przez młode i starsze kury również zawierają mniej składników.

Jakie jajka kupić? Zwróć uwagę na etykietę

Oprócz koloru żółtka, który widać dopiero po rozbiciu lub ugotowaniu jajka, warto już przy zakupie zwrócić uwagę na pewne szczegóły. Które jajka wybrać? Za najzdrowsze uważane są jaja od kur z zielonymi nogami, czyli z upraw ekologicznych. Jak je rozróżnić? Jaja takie oznaczane są stemplem z początkowym symbolem 0. Dobrym wyborem są także jaja oznaczone cyfrą 1, czyli od kur z wolnego wybiegu.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez nich? Zdziwiłbyś się, ile jajek możesz zjeść dziennie

Jajka są zdrowe, ale nie wszystkie. Pamiętaj o tym podczas gotowania, a unikniesz problemów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *