Diety odchudzające zazwyczaj kojarzą się z precyzyjnie opracowanymi posiłkami, zawierającymi produkty niskokaloryczne. Jednocześnie łatwo jest znaleźć listy przedmiotów całkowicie zabronionych. Nadal masz problem z wyborem odpowiednich produktów lub oparciem się pokusom dietetycznym? Bardzo prawdopodobne, że zainteresuje Cię dieta okienkowa, która w mniejszym stopniu koncentruje się na tym, co jeść, aby schudnąć, a bardziej na tym, kiedy jeść.
Okno odżywiania – jedzenie z zegarkiem na nadgarstku
Nie ma uniwersalnej metody, która byłaby skutecznym sposobem na odchudzanie. Wiele zależy od predyspozycji, wieku, stanu zdrowia i trybu życia każdego człowieka. Jednak staje się coraz bardziej popularne przerywany postktóra polega na ustaleniu okno z jedzeniem. Jest to pora dnia, w której należy przyjmować posiłki. Tę metodę jedzenia znajdziesz także pod nazwą JEŚLI (Przerywany post) dziecko.
16:8 to najpopularniejszy wariant okna podawania
Dietę okienkową można najprościej zdefiniować jako jedzenie przez ograniczony czas. Najczęściej polecane okno jedzenia to 16:8. Jak należy interpretować ten współczynnik? Wszystkie posiłki spożywane w ciągu dnia powinny zostać zjedzone w ciągu ośmiu godzin. Na przykład, jeśli zaczynasz dzień śniadaniem o 9:00, kolację musisz zjeść o 17:00.
Dopuszczalne są niewielkie modyfikacje niniejszej instrukcji. Wiele zależy od Twojego trybu życia i harmonogramu zajęć. Kiedy nie wyobrażasz sobie niejedzenia po popołudniowym treningu, okno gastronomiczne można wydłużyć do 10 godzin. Niektórzy ludzie używają również proporcji 12:12. Skracając post odżywczy efekty pojawiają się wolniej. Może być jednak dobrym sposobem dla osób, które mają problem z podjadaniem, zwłaszcza wieczorem.
Poruszaj swoją duszą i żołądkiem. Co można jeść podczas okna żywieniowego?
Regulamin okna cateringowego skup się na przestrzeganiu czasu, w którym dozwolone jest jedzenie. Mniejszą rolę przypisuje się samym produktom, które powinny znaleźć się na talerzu. Dyskretna dieta? Nie należy tego traktować jako oficjalnego pozwolenia na zjedzenie wszystkiego.
Trudno oczekiwać, że waga zacznie spadać, jeśli przez te osiem godzin będziemy obżerać się wysokokalorycznymi smażonymi potrawami, fast foodami i ciastami z kremem i popijać to gazowanymi, słodkimi napojami.
W menu podczas diety okienkowej powinny dominować:
- owoce (świeże i suszone);
- warzywa;
- rośliny strączkowe;
- chude mięso drobiowe;
- jajka;
- Produkty zbożowe pełnoziarniste;
- niskotłuszczowy jogurt naturalny,
- twarożek,
- Maślanka,
- kefir;
- ryba;
- Owoce morza.
Zamiast smażyć dania główne, warto je gotować na parze, dusić i piec. W godzinach postu można pić wyłącznie wodę lub napary ziołowe i herbatę.
Lubisz zmieniać rozmiar na mniejszy
Jaki wpływ okno ma na jedzenie? Przede wszystkim pomoże Ci pozbyć się zbędnych kilogramów. Szacuje się, że średnio można to zrobić w ciągu miesiąca schudnąć 4-5 kilogramów. Jest to jednak sprawa indywidualna dla każdego organizmu.
Zauważysz zmniejszenie obwodu ciała, uzyskasz wydatną talię. Nie skupiaj się tylko na tym. Przestrzeganie zasad jest udowodnione okno gastronomiczne a kompletne menu może obniżyć poziom glukozy i ciśnienie krwi. Łatwiej będzie także kontrolować poziom cholesterolu we krwi. Jakość snu ulegnie poprawie, ponieważ organizm będzie miał więcej czasu na strawienie przed pójściem spać.
Przeciwwskazania, czyli kto nie powinien stosować postu przerywanego?
Często spotykasz się z tym, że ten rodzaj diety nazywany jest tzw przerzedzenie głowy. Jednak nie zawsze jest to zalecane ze względu na swój dość restrykcyjny charakter. Przeciwwskazaniem jest z pewnością ciąża i karmienie piersią. Tego typu dieta nie będzie odpowiednia dla osób, które na co dzień wykonują pracę fizyczną.
Ludzie, którzy cierpią cukrzyca, choroby nerek, problemy z wątrobą i niskie ciśnienie krwipowinni skonsultować się z lekarzem w sprawie wszelkich nawyków żywieniowych.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Rosół i marynowane warzywa to podstawa diety GAPS. Miała leczyć autyzm, leczy jelita i cały organizm
Oto świetna alternatywa dla zdrowego serca. Mąka wzmacniająca odporność