Która deska do krojenia jest najzdrowsza? Ekspert postanowił skomentować tę kwestię i radzi, aby zaprzestać używania plastikowych modeli. Dlaczego mogą być niebezpieczne w codziennym użytkowaniu?
Najpopularniejszymi materiałami używanymi do produkcji desek do krojenia są drewno, plastik i szkło. Dziś są nieocenionym pomocnikiem w kuchni, chroniącym blat przed zarysowaniami i ułatwiającym przygotowywanie potraw.
Jaka deska do krojenia – drewniana czy plastikowa? Dietetyk ma niepokojące wieści
Dietetyk Craig McCloskey postanowił poruszyć temat desek do krojenia w swoim najnowszym filmie na TikToku. Przestrzegł osoby, które na co dzień korzystają w kuchni z plastikowych modeli, aby zaprzestały ich używania. Powód? Drobne wióry plastiku mogą spaść z deski i przedostać się bezpośrednio do żywności. Dodał też, że trudno je usunąć z organizmu po spożyciu.
Łączy także wpływ tworzyw sztucznych z rozwojem chorób, w tym choroby Alzheimera, nowotworów i zaburzeń endokrynologicznych. – “To zupełnie nowa deska do krojenia i wystarczy kilka szybkich pociągnięć noża, aby zobaczyć, ile plastiku odpadło. Nie trzeba dużo siekać, aby cały ten plastik znalazł się w jedzeniu.„ – stwierdził w nagraniu.
Czy plastikowe deski do krojenia są zdrowe? Podczas użytkowania uwalniają cząsteczki mikroplastiku
W filmie Craig zacytował badanie ACS Environmental Science and Technology, które sugeruje, że plastikowe deski do krojenia są pomijanym źródłem mikroplastiku. Dietetyk zalecił stosowanie modeli wykonanych z „bardziej naturalnez materiałów takich jak drewno. – Wykazano, że spożycie mikroplastiku przekracza barierę krew-mózg już po dwóch godzinach od spożycia, co może prowadzić do choroby […]. Dlatego ważne jest, aby zminimalizować zużycie tworzyw sztucznych w życiu codziennym i zacząć korzystać z bardziej tradycyjnych i naturalnych alternatywtwierdzi dietetyk Craig McCloskey w swoim filmie na TikTok.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Włóż deskę do krojenia do lodówki. Genialny trik, który z pewnością nie raz ułatwi Ci życie
Słowacy wciąż nie wiedzą, jak często zmieniać deskę do krojenia. Może to mieć wpływ na Twoje zdrowie