Miód to składnik, którego nie może zabraknąć w wielu spiżarniach. Jest nie tylko smaczny, ale ma także wiele cennych właściwości. Jak jednak je odpowiednio przechowywać, aby ich nie zgubiło? Czy dobrą praktyką jest trzymanie miodu w lodówce? Niektórzy mogą być zaskoczeni.
Nie można zaprzeczyć znaczeniu prawidłowego przechowywania miodu. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość, zachowując wszystkie swoje cenne właściwości i pełnię smaku. Dlatego niektórzy decydują się na przechowywanie miodu w lodówce. Czy to właściwa procedura?
Gdzie najlepiej przechowywać miód? Zapomnij o lodówce
Niektórzy po otwarciu opakowania miodu decydują się na przechowywanie go w lodówce. Oczekują, że niższa temperatura wydłuży okres przydatności do spożycia i dłużej zachowa świeżość. Warto jednak wiedzieć, że nie do końca tak jest. Miód lubi być przechowywany w optymalnej temperaturze – ani za zimnej, ani za gorącej. Dlatego jeśli chcesz przechowywać go w lodówce, lepiej umieścić pojemnik na drzwiach urządzenia. Jednak nie jest to konieczne. Warto po prostu pamiętać, żeby nie popełnić tego błędu. Miód najlepiej przechowywać w oryginalnych, szczelnie zakręconych słoiczkach. W przeciwnym razie produkt straci swoje cenne właściwości, a dodatkowo przejmie zapachy z lodówki.
Jak przechowywać miód po otwarciu opakowania? Nie zapomnij o ważnej rzeczy
Zamiast przechowywać miód w lodówce, możesz zapewnić mu odpowiednie warunki poza urządzeniem, gdzie równie długo zachowa świeżość. Wystarczy zadbać o to, aby temperatura oscylowała w granicach 13 – 25 stopni Celsjusza. Nie zapomnij szczelnie zakręcić pojemnika po użyciu produktu i trzymaj go z dala od źródeł światła. Zamknięta szafka idealnie się do tego nadaje. Jak długo przechowuje się miód po otwarciu? Jeśli jest przechowywany w odpowiednich warunkach, tj skrystalizowany miód przetrwa wiele lat już po pierwszym odkręceniu pojemnika. Mówimy tu jednak o prawdziwym miodzie, bez polepszaczy i dodatków, z którymi zwykle spotykamy się w sklepach.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Miód ten jest źródłem szkodliwych substancji. Można to rozpoznać za pomocą testu zapałek
Tak przechowywany miód możesz przechowywać w szafce nawet przez dwa lata. Nadal będzie nadawał się do spożycia