Czy jajka można zamrozić? Jeden błąd może doprowadzić do zatrucia

Czy jajka można zamrozić? Wiele osób myśli o tym po Świętach Bożego Narodzenia lub innych domowych uroczystościach, kiedy w lodówce zostaje mnóstwo jedzenia. Okazuje się, że jest to możliwe, jednak należy pamiętać o kilku aspektach. Zapewniają, że jaja nie zostaną uszkodzone podczas zamrażania i rozmrażania oraz że nie zrobią nam krzywdy, jeśli zjemy je później.

Czy jajka można zamrozić?
Foto: Archiwum prywatne

Wiele osób, które nie chcą, aby żywność się zepsuła, decyduje się na zamrażanie produktów. Nie zawsze jednak wiemy, czy wszystkie można włożyć do zamrażarki. To samo tyczy się jajek, na które wciąż niewiele osób decyduje się na zamrożenie, a niektórym nawet by to nie przyszło do głowy. Czy surowe jajka nadają się do mrożenia?

Czy jajka można zamrozić? Tak, ale to nie jest takie proste

Chociaż jajka można zamrażać, należy uważać, aby robić to tylko we właściwy sposób. Jeśli zamrozisz je w skorupce, prawdopodobnie pękną podczas zamrażania lub rozmrażania. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że produkt ulegnie zepsuciu, a w przypadku spożycia może nastąpić zatrucie. Co powinieneś zrobić w takiej sytuacji? Jajka najlepiej rozbić przed zamrożeniem i umieścić je w odpowiednim zamykanym pojemniku lub torebce strunowej. Należy także oddzielić żółtka od białek. Jajka możesz przechowywać w zamrażarce do 12 miesięcy, ale lepiej jest je wykorzystać wcześniej. Nie zapomnij także rozmrażać wyłącznie w lodówce, na przykład przez noc, aby zapobiec rozwojowi bakterii. Będzie to naturalny proces po rozmrożeniu zmieniając konsystencję żółtek i „żelując” je, ale jeśli chcesz tego uniknąć, przed zamrożeniem dodaj do nich odrobinę soli lub cukru. Jaja takie należy zużyć w ciągu jednego dnia po rozmrożeniu i dopiero po wcześniejszej obróbce cieplnej.

Co można zrobić z mrożonych jajek? Istnieje wiele opcji

Po rozmrożeniu białka można wykorzystać do przygotowania ciasta. Z żółtek i białek możesz przygotować także tradycyjną jajecznicę lub omlet, dodając do nich ulubione składniki i przyprawy. Nie zapominaj, że rozmrożone jajka nie nadają się do kamienia nazębnego i innych potraw, w których nie są gotowane po rozmrożeniu. Jajka wcześniej ugotowane lub sadzone również nie nadają się do zamrażania.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Nie wyobrażasz sobie śniadania bez nich? Zdziwiłbyś się, ile jajek możesz zjeść dziennie

Do garnka z jajkami wrzuciłam plasterek cytryny. Ta sztuczka jest złota!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *